FB

logo

Asijská inspirace: Čína z kapra

28/06/2014

Čína z kapra
Když šel šéf na ryby, vyměnili jsme si role a dostal úkol: Přinést kapří hlavu na luxusní rybí polévku. Takže přinesl kapra bez hlavy a bylo potřeba něco rychle vymyslet. Ve vzpomínce na thajskou kuchyni jsem se inspirovala u Třeboňského kapra na rybí čínu. A přátelé, příjemné překvapení…

Jednou za čas kuchař pohrdne vším, co už ochutnal a mát chuť otevřít dveře nového kulinářského pokoje. Ne vždycky je pak při téhle návštěvě spokojený, ale o to pak cítí větší spokojenost, když se zadaří. Tentokrát jsem ale na internetu zalovila šťastně a mohu tuhle neobvyklou pochoutku jen doporučit.

Věděli jste, že…
Rybí maso je v jídelníčku Čechů velmi omezené (cca 5 kg osoba/ rok). Na sladkovodní ryby připadá asi jedna pětina z celkového množství (1 kg osoba/rok). Jedna malá porce rybího masa přitom dodá lidskému tělu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Ta navíc neobsahuje tolik tuků a cholesterolu jako třeba hovězí, kuřecí a vepřové maso. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání náš organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitaminu B6, B12, vitaminu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jód.

ČÍNA Z KAPRA
500 g filetů z kapra
1 vejce, sůl
Lžíce škrobové moučky
Olej
60 g mrkve
60 g pórku
40 g cibule
Sladká sojová omáčka (používám Pearl River Bridge Premium Sweet & Sour Sauce)
1 dcl bílého vína (stolní, suché)
Koření:
Mletý zázvor
Sladká paprika
Drcený koriandr

Rybí maso nakrájejte na úzké nudličky. Ze škrobu, vejce, soli a koření ušlehejte marinádu. Podle své chuti do ní můžete přidat třeba česnek i jiné koření. Do marinády pak nudličky z kapra vmíchejte a nechte chvilku odležet (15 minut v ledničce).

Mezitím si nakrájejte na stejně velké kousky mrkev, cibuli a pórek. Na rozpáleném oleji (pánev s hlubokým dnem, nebo wok) opékejte kousky ryby do zlatova. Pak přidejte zeleninu, jako první mrkev, která je nejtvrdší, pak cibuli a až úplně nakonec pórek. Krátce vše osmahněte.

Číňané si na dohotovení pokrmu připravují zahušťovací a ochucovaní zálivku. Smíchejte proto víno a sojovou omáčku, můžete přidat i trošičku škrobové moučky a vše pak vlijte do pánve. Důkladně promíchejte, kratičce poduste a podávejte.

Rybí čína je výtečná s rýžovými nudlemi, jasmínovou rýží nebo cous cousem.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Asijská inspirace: Čína z kapra

  • Lukáš Koška napsal:

    Manželka mě s další rybou už chtěla vyhodit, ale nakonec pochvala! Jen tu sladkou sojovku jsem doma neměl. Tak příště.

  • Vložit komentář