FB

logo

Avokádový Crème brûlée

28/09/2015

Creme brulee

Crème brûlée je výsledkem spojení krému Custard (oblíbený pudinkový dezert z Británie) a karamelové krusty. A protože recept na něj je známý asi jako návod, jak připravit jíšku, zve vás Majstr k menšímu experimentu – avokádové verzi.

AVOKÁDOVÉ CRÈME BRÛLÉE

2 zralá avokáda (pevnější plody ovoce můžete nechat doma na misce ještě “dojít”)

150 cukru krystal

6 vaječných žloutků

1 vanilkový lusk

600 ml smetany

(Často se uvádí, že je dobré naředit smetanu s mlékem, ale to je pozůstatek západního receptu, kde se na dezert používala ´double cream´ tedy smetana se 48 % tuku. Takže tu klasickou s 30% obsahem tuku už kombinovat nemusíte.)

Avokadove Creme Brulee

Do hrnce s dvojitým dnem (kam jinam, že?) dáme zahřát smetanu s dření z vanilkového lusku (samotný lusk lze do smetany také přihodit, ale je potřeba jej před dalším postupem z hrnce vylovit). Dále ušleháme vaječné žloutky s cukrem. Extra tyčkovým mixérem rozmixujeme oloupané a na kousky nakrájené avokádo. Avokádové pyré poté jemně vmícháme do žloutkové pěny.

Mezitím už je smetana horká (ale nevaří se), a tak do ní začínáme lít směs žloutků, cukru a avokáda a poctivě mícháme metličkou. Jakmile máme smetanu spojenou s krémem, ještě celou směs udržíme chvíli na plotně. Mezitím si předehřejeme troubu na 150 stupňů a do pekáčku naskládáme zapékací misky, nebo ohnivzdorné gelové formičky. Do těch nalijeme teplý krém a pak do pekáčku na dno nalijeme asi 2 centimetry vody.

Podle velikosti misek / formiček, do kterých jsme krém nalili, volíme dobu pečení. Malé množství se bude péci asi 15 minut, naopak větším servírovacím miskám na dezerty chce zatopit na cirka 25 minut. Jak takový správně upečený Crème brûlée vypadá? Není to tak jednoduché diagnostikovat, jako například u buchty. Prostě je to pořád krémová konzistence, ale při zatřesením plechu ze strany na stranu je na první pohled hustější.

Misky s krémem necháme vychladnout a pak je přesuneme do ledničky (smetana, vajíčka… prostě se to rychle kazí). Před podáváním posypeme hladinu krému třtinovým cukrem a pomocí kuchyňské plynové pistolky jej plamenem zkaramelizujeme do tvrdé krusty. Tu pak budou muset strávníci lžičkou rozklepnout. Miluje to Amelie z Montmartru a budete to milovat i vy.

A konečně, Crème brûlée není sušenka, během jejíhož spořádání stihnete obléci bundu a zavázat si tkaničky. Crème brûlée je luxusní požitek, který si zaslouží vybraný sekt a vybranou společnost!

Avokadove Creme Brulee

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář