FB

logo

Bubla bublanina

08/06/2014

Bublanina
Na Nově běžela reportáž o food stylingu v Indonésii. Oproti západním trendům se tu nefotí náhražky které vypadají atraktivněji, ale skutečné jídlo. Takže cereálie jsou zalité mlékem, ne lepidlem, lívance javorovým sirupem, ne motorovým olejem a zelenina je rosena vodou místo spreje na vlasy. Propagace produktu ještě hezčího (výkonnějšího, luxusnějšího…), než ve skutečnosti je, na nás zkouší udělat dojem všude. A je to i tím, že my sami pořád hledáme něco dokonalého. A přitom někdy může být v pravý okamžik dokonalé něco prapůvodně úplně obyčejné. A mluvím třeba o bublanině…

Není to žádný evergreen, asi nečekáte, že se zrovna s bublaninou někde blýsknete. Na druhou stranu je to raz dva, vyhnete se surovinám typu Grand Marnier a účel (tedy, že to chutná) to splní taky. Protože letos třešně dozrály dříve, upečte si rychlou bublaninu (jen tak mimochodem, po večeři).

Bublanina

BUBLANINA
300 g moučkového cukru
6 vajec
140 ml oleje
140 ml mléka
400 g polohrubé mouky
Vanilínový cukr
Citronová kůry (tak z 1/2 citronu)
Prášek do pečiva
2 hrsti ovoce (třešně, ostružiny, jahody, rybíz, maliny…)

Celá vejce (jupí, netřeba dělat sníh) ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou do husté pěny. Postupně přidáme mléko a olej. Mouku promísíme s kypřícím práškem a zamícháme je do směsi.

Pekáč vymažeme (netřeba vysypávat), nalijeme na něj těsto a poklademe ovocem. Pokud nechceme mít ovoce v buchtičce zapadlé, obalíme jej v hladké mouce. Mně naopak baví, když na něj při jídle nečekaně narazím :) Pečeme na 180 stupňů asi 35 minut.

Jak prosté, milý Watsone!

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář