FB

logo

Buchta do nepohody: Kyselák

31/08/2014

Kyselák
Co dělá Mistr chuti v létě, když všude jedou okurkové limonády, nepečené tvarohové dezerty a pikniky? Rekonstruuje byt, snídá croissanty z Tesca, obědvá čínu od Vietnamců a nevečeří. Což je samozřejmě nutné prolomit. V rámci kuchařské protišokové terapie ale nelze začít něčím typu makronky. Bez dělání sněhu, oddělování žloutků od bílku, netradičních ingrediencí, bez X fází. Takovej je kyselák.

Jednoduchý, rychlý a opravdu na tom není co zkazit. Jako bonus lze použít jakýkoliv kysaný základ: od kefíru, přes jogurt, po kysanou smetanu. Poklad pro každého, kdo potřebuje rychle něco uklohnit ke kamarádům, pro návštěvu. A na posledním grilování, kam s majstrem kyselák jel, zmizel bleskově. Není nad to zaperlit bez námahy.

Kyselák

KYSELÁK
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krystal
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
500 ml kefíru

POLEVA:
150 g másla
100 g cukru moučka
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
kokos na posypání

Smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr a kakao. Nakonec přidáme kefír. Těsto vlijeme na vymazaný plech a dáme na 150 stupňů péct asi na 20 minut. Mezitím si smícháme polevu, jednoduše opět všechno dohromady. Máslo je ideálně změklé.

Zkoušíme špejlí správný moment, kdy je korpus dopečený, ale nevysušený. Po vyndání z trouby jej ještě za tepla potřeme připravenou polevou a hned zasypeme kokosem. Po vychladnutí na jedno posezení sníme.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 4 - Buchta do nepohody: Kyselák

  • Romča napsal:

    Hezký fotky, zkusim ;-)

  • Vložit komentář