Od té doby, co část lidí přemýšlí nad tím, co pozře, zdravá výživa doslova rozkvetla. Jíst dietně, nebo zdravě už dneska, díky bohu, neznamená nakrouhat si zelí a přikusovat mrkev. Největší radost mám ze speciálních směsí, ze kterých si vyberou třeba celiakici, ale i gurmáni. A protože má člověk ve dnech, kdy je možné smažit vajíčka na rozpáleném chodníku, chuť na něco jednoduchého, pustil se Majstr do bulguru s grilovanou zeleninou.
BULGUR S GRILOVANOU ZELENINOU A HOUBAMI
1 balení bulguru se sušenými rajčaty a olivami Arax (na Foodish.eu najdete kdejakou speciálku)
5 lžic olivového oleje
6 žampiónů
1 paprika
100 g dýně Hokaido
2 rajčata
1 cibule
3 lžíce majonézy
Sůl, pepř, sušený rozmarýn (+ větvička na ozdobu při servírování)
Přesně takhle si představuju, že vaří Jamie Oliver. Tak, tak a čau. Naházet, restovat, grilovat, zdravě, rychle. A tak v praxi vypadá i jednoduchá večeře pro letní dny.
Bulgur nasypeme do studené, mírně osolené vody, zamícháme a uvaříme (asi 17 minut po tom, co začne voda vařit). Na grilovací pánvi (největší mistři si tenhle recept připraví na chalupě, ušpiní minimum nádobí a grilují na zahradě) rozehřejeme olivový olej a dáme na něj při mírné teplotě opékat na menší kostky nakrájenou dýni. Po pár minutách přidáme na špalíčky nakrájenou cibuli, proužky papriky a rozčtvrcené žampiony.
Společně grilujeme asi 5 minut a nakonec přidáme na půl plátky nakrájená rajčata. Zeleninu okořeníme (sůl, pepř, rozmarýn a cokoliv, čeho se zamane, kamarád přidává sušený česnek, já občas ochutím oblíbenou kořenící směsí Adamova žebra s medovým nádechem). Grilujeme ještě pár minut do měkka. Nakonec přidáme pár lžic majonézy a celou směs na plotně zahřejeme.
Jinak k bulguru se v budoucnosti vrátíme, neboť z něj lze doslova vykouzlit různé zapékané parády, polévky, nádivky… Bulgur je z pšenice (tudíž nikoliv bezlepkový), která se předvaří, usuší a nadrtí. Drobný bulgur je “jedlý” dokonce už po nabobtnání vodou. Tahle rychlá přílohovka obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, takže jde o instantní balíček zdraví.