FB

logo

Chřestová sezóna je tady!

10/05/2014

Zapečený chřest
Chřest, špargl, Asparangus. Je plný vitamínů, má detoxikační účinky a hlavně – skvěle chutná. Alespoň když se správně připraví. Nejběžnější varianty chřestu, které najdete v obchodech jsou jedna odrůda. Chřest pěstovaný pod fólií je bílý. Stejná rostlina vystavená slunečnímu záření je zelená a fialový chřest je původem bílý (pěstovaný pod fólií) a později vystavený světlu (třeba i v obchodech). Zamilujte se do téhle sezónní zeleniny i vy…

Chřest je často nespravedlivě pomlouvaný pro svou hořkost. Při správné přípravě se vám to ale nemůže stát, stačí jej dobře oloupat. A čerstvý chřest v pravém slova smyslu (právě sklizený) je i bez loupání sladký jako mrkev. Šanci na opravdu dobrý chřest zvýšíte rychlostí jeho spotřeby. Když si koupíte chřest, uvařte ho ještě ten večer, zhruba do týdne ztrácí chuť. A to by byla škoda, ne?

ZAPEČENÝ CHŘEST
1 balení bílého chřestu
1 balení Schwarzwaldské šunky
250 ml smetany na šlehání
Bloček sýra (eidam)
Jíška (instantní nebo z másla a hladké mouky)
Špetka muškátového oříšku
Máslo na vymazání misky
Voda na uvaření

Chřest pečlivě oloupeme škrabkou. Existují speciální na chřest, ale vystačíte si s tou na brambory. Pevné konečky odstraníme se slupkami. Chřest dáme vařit (asi 10 minut od doby varu). Vodu zatím nevyléváme! Do kastrůlku nalijeme smetanu a zředíme ji asi 1,5 deci chřestového vývaru (zbytek můžeme vylít). Pozvolna začneme vařit, přidáme špetku mletého muškátového oříšku a nakonec směs zahustíme jíškou do konzistence hustého krému.

Povařený chřest po jednom zabalíme do plátků šunky, vložíme do vymazané misky a nakonec zalijeme bešamelovou omáčkou. Dáme na 170 stupňů zapékat asi na 25 minut. Zhruba v polovině zasypeme strouhaným sýrem. Zapečený chřest je výborný s vařenými bramborami, které bohatě zalijeme rozpuštěným máslem.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář