FB

logo

Citrónový rýžový koláč

23/02/2014


Před odjezdem na dovolenou už týden systematicky likviduji potraviny, které by se mohly zkazit. Sleduji dva citróny v komoře a snažím se přemýšlet ekonomicky. Venkovní počasí na litry teplého čaje už moc není, rozhodla jsem tedy pro citrónový dezert. Samozřejmě to ve výsledku dopadlo tak, že jsem musela dokoupit několik propriet a úspora klesla do červených hodnot.

Pro recept jsem se inspirovala receptem časopisu F.O.O.D. Vnesla jsem do něj pár urychlovačů (kdo se bude bobtnat s rýží 12 hodin, když chce péct teď a tady) a nápadů (třeba rýže ve vodě vs. rýže v mléce) a výsledkem je obstojný nákypový dezert.

CITRÓNOVÝ RÝŽOVÝ KOLÁČ
125 g rýže
1/2 l mléka
2 citróny
200 g cukru krupice
4 žloutky
150 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
zdobení: plátek citrónu, máta, šlehačka (…)

Do hrnce s dvojitým dnem (už si připadám jako zaseknutá deska, ale opravdu je to malý zázrak) dáme vařit rýži, 60 gramů cukru, špetku soli a nastrouhanou kůru z obou citrónů (nevyhazovat, ještě užijeme šťávu!). Občas promícháme, rýže má výsledně být měkká, ale ne rozvařená, neboť při pečení ještě změkne. Poté smícháme 3 vaječné žloutky s 90 gramy cukru do jemné pěny.

Z mouky, másla, zbylého cukru a posledního žloutku uhněteme křehké těsto a dáme jej do ledničky. Mezitím se dovaří rýže, kterou dáme vychladit. Těsto dáme do vymazané, nebo silikonové formy a prsty jej vytlačíme po celém dně (stačí tenká, několikamilimetrová vrstva). Na okrajích formy nechte vyšší okraj. Těsto ve formě opatrně propícháme až na dno vidličkou (aby v něm byly po celé ploše dírky) a dáme jej péct do trouby (180 stupňů). Zhruba po deseti minutách formu vyjměte, těsto by mělo být lehce nazlátlé.

Připravenou pěnu z cukru a žloutků i šťávu z obou citrónů vmíchejte do vychladlé rýže a celou směs vložte do formy na předpečené těsto. Poté pokračujte v pečení (na stejnou teplotu) asi dvacet minut (kontrolujte zatřesením, popřípadě špejlí). Koláč krájejte až po vychladnutí, sypte moučkovým cukrem, zdobte kolečkem citrónu, snítkou máty.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář