FB

logo

Crème bavaroise

28/02/2015

Créme Bavarois

Tentokrát jsem se pustila do francouzského dezertu z počátku 19. století, na který se recepty různí asi jako názor na Babišovo působení v české politické kotlině. Proto jsem se pro inspiraci vydala na zahraniční weby a mohu ze zkušenosti prohlásit jedno: Neznáte balení nejrůznějších produktů v zahraničí (pytlík kyseliny citrónové, 6 plátků želatiny…), proto jděte po gramážích. Nebo počítejte s úspěchem až na podruhé (jako někdo…).


CREME BAVAROISE

500 g čerstvého lesního ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny…)

500 ml plnotučného mléka

4 žloutky

5 lžic krystalového cukru

8 plátků želatiny (cca 14 gramů)

Javorový sirup

Předem si rozmícháme žloutky s cukrem. Poté v hrnci s dvojitým dnem (nebudu se opakovat, prostě si ho pořiďte) přivedeme téměř k varu mléko a za intenzivního míchání do něj šleháme směs žloutků a cukru. Poté ještě mícháme, dokud krém nezhoustne. Zatím si podle návodu připravíme želatinu – jeden plátek se má nechat nabobtnat v asi 4 lžících studené vody. Trvá to tak deset minut.

Ještě si rozmixujeme do hladka 350 gramů ovoce, dalších 100 gramů jen pokrájíme na malé kousky. Všechno rozmixované i nakrájené ovoce přidáme do vařícího se krému a vodou nabobtnanou želatinu zahřejeme vedle na plotně. Pozor – zahrát znamená nevařit! Několik lžic mléčného krému přidáme do kastrůlku s rozpuštěnou želatinou, zamícháme a přelejeme ji všechnu do krému.

Zamícháme a můžeme krém nalévat do silikonových formiček. Pak je dáme na dvanáct hodin k ledu (takže do ledničky). Hotové Bavaroise servírujeme s kousky ovoce (zbylo nám ještě 5 deka) a javorovým sirupem. Podle velikosti formiček jedna várka vystačí na 12 porcí.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Crème bavaroise

  • Lenka Střelenka napsal:

    Parádní fotky, palec nahoru!

  • Vložit komentář