FB

logo

Dort parádní mrkvový

28/04/2013


Někdy to nejlepší, co nám po člověku zbyde, je zlatý recept. Stejně jako mámina tchýně dělala bezkonkurenční rybí štědrovečerní polévku (o té jindy, možná až v prosinci), tak moje bývalá kolegyně jednou přinesla na poradu fantastický mrkvový dort. Nutno dodat, že při jeho pečení vždycky vzpomenu, jakým krokem vpřed pro mě byl odchod z jejího rajonu a v duchu jí poděkuji. Mimochodem, partnerova matka je výtečná osoba, ale kdyby náhodou… její nastavovaná kaše a kroupy v bramborové polévce jsou nesmrtelným dědictvím.

MRKVOVÝ DORT

Korpus:
250 ml oleje
230 g krupicového cukru
230 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
3 velká vejce
1 lžička perníkového koření
250 g karotky
100 g sekaných oříšků (používám plátky madlí)

Krém:
50 g másla
230 g žervé
25 g cukru
1/2 vanilkového cukru
ořechy na ozdobu

Ušlehejte olej, cukr a vejce do krému táhlé konzistence a po lžičkách přidávejte mouku, ve které je zamíchaný prášek do pečiva a perníkové koření. Nakonec vmíchejte nahrubo nastrouhanou karotku. Já peču v silikonové dortové formě (bez nutnosti vymazat tukem a vysypat moukou, strouhankou, kokosem… – úplný ráj na zemi), doporučuji však využít menší průměr (jestli máte), protože dortík je pak vyšší a lépe se půlí. Pečte na 170 stupňů zhruba 25 minut – zkouška klasicky se špejlí.

Mezitím ručním šlehačem smíchejte rozpuštěné máslo, žervé, cukr a vanilkáč. Já navíc přidávám esence (mandlovou, citrónovou), aby krém voněl. Jakmile korpus vychladne, rozpulte ho ostrým nožem a naneste na spodní polovinu krém. Pak přiklopte druhou půlkou, pocukrujte a posypte ořechy. Pokud se vám (stejně jako mě při posledním pečení) podaří tenkou druhou půlku natrhnout, nastrouhejte navrch trochu karotky, která vady na kráse zakryje ;-)

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Dort parádní mrkvový

  • Kejm napsal:

    mrkvové dorty jsou fakt parádní!:) vláčnější jsem nejedla

  • admin napsal:

    Dobré jsou i dezerty se strouhanými jablky, ale mrkev je v tomhle ohledu překvapení roku ;)

  • Vložit komentář