FB

logo

Drobné vánoční sladké

04/01/2013


Vánoční úklid žádný nebyl, dostatečně dopředu jsem si nic nepřipravila a bramborový salát jsem domíchala hodinu před půlnocí na čtyřiadvacátého. Navíc záhadu, proč z dvou kil vánočního cukroví člověk přibere kilo pět, jsem ani letos nerozluštila. Vánoce ale patří mezi ty události, kde je stereotyp (alespoň u nás doma) vítaný, neboť už máte vyzkoušeno, co vám jak chutná.

S webem Mistr chuti všichni v okolí pochopili, že jídlo pro mě není jen kratochvílí, ale filozofií. Pod vánočním stromkem se to odrazilo v podobě silikonových forem, kuchařek, certifikátů na školy vaření, bylinných semen… Thanks God!

Z receptů na vánoční cukroví přicházím s jednou oblíbenou stálicí (člověk by nevěřil, kolik existuje zaručených receptů na nejlepší linecké) a s jedním novým receptem, který se stal překvapením měsíce. Každý rok zkouším alespoň jeden, dva nové druhy a tentokrát se mimořádně zadařilo s Darinčiným vinným cukrovím.

LINECKÉ, IHNED MĚKKÉ CUKROVÍ

300g hladké mouky

80g cukru krupice

100 g másla

100 g rostlinného tuku

2 žloudky

vanilkový cukr

citronová kůra

Uplácat, rozležet, vykrajovat, péct, mazat, zdobit.

Obzvláště při vykrajování doporučuji dávat nezpracovávané těsto zpátky do ledničky, protože jakmile se zahřeje, stanou se z pečlivých srdíček patvary a z koleček šišojdi. Vždycky těsto udělám z dvojité dávky a linecké vykrájím a nazdobím na několik způsobů.

VÍNEM OPILÉ CUKROVÍ

250 g hladké mouky

250 g másla

5 lžic bílého vína

směs moučkového a vanilkového cukru na obalení

Stejně jako u lineckého dejte dohromady těsto a vykrajujte malé kousky. Hned po upečení, ještě teplé, obalujte v moučkovém (a vanilkovém) cukru. Já k dochucení používám cukr koupený v Aldi (DE), jde o malé pytlíčky (stejně jako u nás u balení vanilkového) s aromatem citronu, mandlí, třešní (…).

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář