FB

logo

Dvanáctihodinová kachna s houskovým knedlíkem

22/10/2015

Dvanáctihodinová kachna
Stejně jako je na podzim sezóna jablek, tak přichází v  jídelníčcích na řadu i hutnější jídla, včetně pečené drůbeže. Takže tentokrát dlouze, ale jednoduše připravovaná kachnička. Zároveň si s tímto receptem odmazávám další rest, neboť už u minulého receptu na kachní baštu se švestkami jsem slibovala, že dodám know-how i na tuhle baštu. Jako bonus přihazuji recept na nejlepší houskový knedlík na světě.

DVANÁCTIHODINOVÁ KACHNA

1 celá kachna
4 červená jablka
3 lžíce medu
Koření: sůl, kmín, bobkový list

Kachnu kupujeme čerstvě chlazenou, ne, že bychom s mraženou nemohli uspět, ale těžko tak posoudíte její stav, a to by bylo vzhledem k dlouhé přípravě škoda: Člověk udělá všechno správně a výsledek nevalný…

Vykuchanou kachnu pečlivě omyjeme a obereme z ní zbytky perek. Odřízneme biskupa i zbytky tuku a osušíme ji. Poté je potřeba ji z venku i zevnitř pečlivě prosolit a pokmínovat. Vložíme dovnitř i ven pár kousků bobkového listu. Uložíme kachnu do zapékací misky, a proložíme ji z venku i zevnitř rozkrájenými jablky (i s jadřincem).

Přiklopíme připravenou kachnu vrchním dílem pekáčku a troubu předehřejeme na 90 stupňů. V této teplotě necháme kachnu 7 hodin, poté „přitopíme“ na 130 stupňů a pečeme další 4 hodiny. V průběhu tohoto pečení kachnu nepodléváme, nekontrolujeme, neodklápíme! Na poslední hodinu ze zapékací misky sundáme vrchní část, kachnu pomažeme medem a polijeme ji výpekem, který se zatím v pekáčku nashromáždil. Po dvanácti hodinách je kachna připravená k podávání, chutná výborně s knedlíkem a zelím.

DOMÁCÍ HOUSKOVÝ KNEDLÍK

250 ml mléka
1 vejce – nemusí být (místo vejce 1 lžíce olivového oleje)
500g hrubé mouky (může být i polohrubá)
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého
3 hrsti kostek z rohlíků – sušených (nemusí být)

Domácí houskový knedlík

Do domácí pekárny dáme nejdříve tekuté přísady, pak mouku a nakonec droždí. V polovině cyklu Těsto/Dough při zvukovém tónu přidáme nakrájené rohlíky. Těsto během hnětení kontrolujeme, buď přisypeme mouku nebo přilijeme trochu mléka, aby konzistence nebyla tekutá (těsto nesmí lepit), nebo příliš hutná (při míchání těsto s celou pekárnou hází).

Po vykynutí propracujeme, rozdělíme na dva díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout. Pak knedlíky uvaříme ve vodě: vložíme je do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut – po 10 minutách otočíme, po vytáhnutí knedlíky propícháme špejlí.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář