Nejnovější
Islandský SKYR...
Každý, kdo žil nějakou dobu v zahraničí, vám řekne, že mu tam chyběly knedlíky a tady mu pak chybí slaná karamelová čokoláda a SKYR. To první kupuju v Candy store na IPáku, to druhé s velkou pompou konečně dorazilo i na pulty českých prodejců. V praxi to znamená, že v Bohušovické mlékárně nakoupili mléčnou kulturu z Islandu a vyrábí tuhle parádu v přírodní i ovocný variantě u nás. Takže vivat. A honem zkoušíme. Na poprvé ...
Bulgur s grilov...
Od té doby, co část lidí přemýšlí nad tím, co pozře, zdravá výživa doslova rozkvetla. Jíst dietně, nebo zdravě už dneska, díky bohu, neznamená nakrouhat si zelí a přikusovat mrkev. Největší radost mám ze speciálních směsí, ze kterých si vyberou třeba celiakici, ale i gurmáni. A protože má člověk ve dnech, kdy je možné smažit vajíčka na rozpáleném chodníku, chuť na něco jednoduchého, pustil se Majstr do bulguru s grilovanou zeleninou.
BULGUR S GRILOVANOU ZELENINOU A HOUBAMI
1 ...
Hlavně lacině...
Český národ je rozdělený. Nechme stranou politiku (viz Ovar), stačí se podívat na takovou bazální událost, jakou je vydání kuchařky televizní celebrity Ládi Hrušky. Z každého uzenáře, kominíka nebo kosmetičky se stal člen jednoho z táborů, které nováckého inspektora buď oslavují za levný a současně geniální přístup k vaření (jedním dechem si však stěžují, že jde o symbol české bídy), nebo nenávidí. A nenávidí nejen personu zpráv TV Nova, ale i malost všech jeho milovníků a úpadek české gastronomie…
Jenže, jak už tradičně platí, ...
Dýňové rizot...
Spojení tradiční italské rýžové speciality a podzimních chutí, to je dýňové rizoto. Jak už je u majstra téměř obvyklé, jde o recept skoro bez práce a výsledek netradiční gurmánskou kombinací, která neudělá ostudu žádnému kuchaři. Takže konec řečí, a jdeme se do ideálního parťáka duelu s mladým burčákem pustit.
DÝŇOVÉ RIZOTO
500 g kulatozrnné rýže
1 menší dýně Hokaido, nebo muškátová, máslová…
1 l zeleninového vývaru
5 stroužků česneku
1 šalotka
1 dcl stolního bílého vína
60 g másla
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
Špetka soli, čerstvého mletého pepře
Olivový ...
Slaďoučký r...
Mnoho lidí na něj nevzpomíná rádo kvůli zážitkům ze školní jídelny. Někteří mužští tvrdí, že tahle babská jídla nejí vůbec. A důvod? Málo, nebo ve vodě vařená rýže, používání rostlinného margarínu místo másla, špatný recept. Takže upečte rýžový nákyp i vy se zaručeným návodem mojí mámy a zlomte tohle dogma.
RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM
1 l mléka
300 g rýže
120 g másla
3 vejce
120 g cukru
30 g másla na vymazání
500 g švestek, jablek nebo jiného ovoce
Sůl
Kůra z 1 citronu
Skořice
Do ...
Chřestová sez...
Chřest, špargl, Asparangus. Je plný vitamínů, má detoxikační účinky a hlavně – skvěle chutná. Alespoň když se správně připraví. Nejběžnější varianty chřestu, které najdete v obchodech jsou jedna odrůda. Chřest pěstovaný pod fólií je bílý. Stejná rostlina vystavená slunečnímu záření je zelená a fialový chřest je původem bílý (pěstovaný pod fólií) a později vystavený světlu (třeba i v obchodech). Zamilujte se do téhle sezónní zeleniny i vy…
Chřest je často nespravedlivě pomlouvaný pro svou hořkost. Při ...
Langoše smaže...
Je to přesně ten typ pokrmu, na který se sbíhají sliny, který si uděláte vyloženě pro chuť a který si dáte nejdříve s česnekem, kečupem a sýrem, abyste to pak “zabili” ještě jednou porcí s marmeládou. Většinou na něj narazíte na festivalu, ale pokud se chcete vyhnout přepálenému oleji, mraženým polotovarům, nebo (a to mě vyloženě znechutilo) solené verzi, uděláte si langoše vlastní, poctivé, domácí.
Receptů existuje opět několik. Rozdíl je v tom, jak těsto dobře ...