FB

logo

Emerikn kapkejk

10/11/2013


Z názvu tohoto článku by měl radost každý odborník na SEO… Tentokrát jsem se pustila do americké dobrůtky cupcakes (která zde má tradici už od 18. století). Cupcakes jsem poprvé ochutnala v Británii, ale dneska jsou tihle minifešáci oblíbení i u nás. Přirovnat je lze k tradičním českým hnětýnkám zdobeným lentilkami, a důvod je nasnadě; kapkejky jsou pracné, šíleně přezdobené a otřesně sladké. A možná i proto je člověk musí milovat.

Většina lidí má problém rozeznat cupcake od muffinu. Zatímco cupcake je sladký dortíček s krémem nebo polevou, muffin je spíš jakýsi sladký chlebíček, sladké pečivo, které obsahuje kandované nebo čerstvé ovoce (oříšky, čokoládu, sušenky…) a originálně se má jíst teplé. Muffin si dáte k snídani s mlékem, cupcake po obědě jako sladkou tečku (nebo spíš bombu). Muffin vás zasytí, cupcake dorazí. Jasný?

Proč Cupcake, čili hrnkový dort? Kdysi se pekly v hrncích a nezbývá než utrousit slzu při představě náročného vyndávání, mytí… Dneska máme cukrářský život zjednodušený papírovými košíčky, které v případě super ekonomické verze lze nahradit i pečícím papírem vytlačeným skleničkou. Já jsem skládané košíčky koupila za 60 korun (100 ks), takže když to rozpočítáte na jednotlivé várky, prohne se vaše peněženka spíš kvůli máslu. Kromě papírových košíčků NUTNĚ potřebujete buď formu nebo formičky na muffiny (silikon/teflon). Při pečení má totiž těsto ambice růst do všech stran.

CUPCAKES (15 ks)

Těsto:
200 g cukru moučka
100 g změklého másla
3 lžíce oleje
200 g polohrubé mouky
100 ml polotučného mléka
3 vejce
1 kypřící prášek
1 lžička vanilkové esence (kupuji v potravinové sekci Marks & Spencer, ale můžete si jej v návalu aktivity třeba i vyrobit podle návodu Kačky Žvýkačky)

Máslový krém:
250 g změklého másla
330 g moučkového cukru
1 lžička vanilkové esence
2 lžíce mléka
potravinářské barvivo (nebo kakao, pudink, bezinkový džem apod.)

Z cukru a másla pomocí elektrického šlehače umícháme jemnou pěnu. Poté do ní po jednom přidáme vajíčka a průběžně je do směsi zapracujeme. Připojíme i mléko a vanilkovou esenci. Do mouky zamícháme kypřící prášek a postupně ji sypeme do těsta, které šleháme do jemně krémové konzistence.

Troubu rozehřejeme na 170 stupňů a připravíme si formu. Do ní vložíme papírové košíčky a plníme je zhruba do dvou třetin připraveným těstem. Pečeme (vzhledem ke zkušenosti s troubou) asi půl hodiny. Ke konci je lze vyzkoušet pomocí špejle, ale protože jsou malé, mám zkušenost že pěkně zlaté hlavičky signalizují i konec pečení. V průběhu pečení stihneme připravit krém.

Smícháme všechny ingredience (zpočátku doporučuji zapracovat vidličkou, aby se cukr neprášil po celé kuchyni) a elektrickým šlehačem je pečlivě zpracováváme několik minut. Jakmile malé korpusy vychladnou, napěchujeme krém do cukrářského sáčku a zdobíme podle vlastní invence (která se v mém případě ukázala být zásadně omezena schopnostmi). Někdo vyznává nedbalý look a krém jednoduše nanáší lžící. Nahoru lze přidat cukrářské zdobení, čokoládové granule, kytičky, perličky, třpytky, marcipánové ozdoby… Nebo do buchtičky zapíchněte narozeninovou svíčku.

Kdo si nepotrpí na extra sladké variace, doporučuji se klasickému máslovému krému vyhnout a umíchat třeba 150 g smetanového sýru (mascarpone, lučina, pomazánkové máslo…), 250 g tučného tvarohu a 100 g cukru (popř. s barvivem). Nebojte se experimentovat i při přípravě těsta na cupcakes – přidávejte kakao, čokoládu nebo koření (citrónová kůra, skořice, muškátový květ, koření do perníku, mandlová esence…). Jako už tradičně totiž platí, že nejlepší cupcakes jsou ty, které chutnají právě vám.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Emerikn kapkejk

  • Martin, Plzeň napsal:

    Parádní fotky!

  • Vložit komentář