FB

logo

Genialita má tomatovou chuť

27/07/2015

Tomatová polévka

Co je skutečným morem (food)blogera? Přehnaná očekávání. Nemluvě o okolí, virus se dere zvenčí. Při zakládání svého food úložiště si Majstr představoval, o kolika skvělých věcech bude psát. Všude kde navařil (s kým kde poobědval, kde nakoupil, co viděl…) sliboval, že recept /reportáž brzy bude na blogu a – nechci říct, že skutek utek - ale ten stálý vnitřní zápas, že tohle chtěl (nebo měl) udělat, je mu neustále v patách. Takže tenhle příspěvek věnuje Míše a všem, kterým už dlouho vypráví o geniální polévce z pečených rajčat. A dává si po stopadesáté předsevzetí – už žádné syslení geniálního žvance!

POLÉVKA Z PEČENÝCH RAJČAT

600 g rajčat

150 gramů kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer – řazeno podle zastoupení, použijte třeba zeleninový balíček na polévku)

1 střední brambora

1 cibule

2 stroužky česneku

5 polévkových lžic balzamikové redukce

5 lžic olivového oleje

1 kostka zeleninového vývaru

250 ml smetany

125 g mozzarelly

3 lžíce cukru

Sůl, pepř, bazalka (petrželka) na ozdobu

Do pekáčku dáme na čtvrtky pokrájená rajčata a cibuli, celý oloupaný česnek a na menší kousky nakrájenou bramboru i kořenovou zeleninu. Vše zakápneme olejem, balzamikovým krémem a zamícháme. Dáme do předem vyhřáté trouby (150 stupňů) a přes půl hodiny pečeme.

Mezitím v hrnci v cca litru vody rozpustíme kostku zeleninového vývaru a slejeme sem celou opečenou směs zeleniny, oleje i balzamikové redukce. Vše vaříme do měkka. Připravenou směs pak rozmixujeme tyčkovým mixérem, zalijeme smetanou a vrátíme na plotnu. Necháme 2 minutky projít mírným varem. Pak už je na čase přidat cukr, dochutit solí a pepřem. Podle vlastních preferencí se nebojíme přidat cukr, kapku octa nebo třeba sušenou bazalku.

Do hotového krému nakrájíme mozzarellu na drobné kostičky a necháme na horké plotně ještě “dojít”. Podáváme ozdobené bazalkou v doprovodu opečené bílé bagety zakápnuté olivovým olejem. Polévka je výborná i v páru s bruschettou.

Polévka z pečených rajčat

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Genialita má tomatovou chuť

  • Mishaa napsal:

    Díky, měla jsi pravdu, je to skvostné !

  • Vložit komentář