FB

logo

Hlavně lacině, proboha!

18/01/2015

Špagety Aglio Olio

Český národ je rozdělený. Nechme stranou politiku (viz Ovar), stačí se podívat na takovou bazální událost, jakou je vydání kuchařky televizní celebrity Ládi Hrušky. Z každého uzenáře, kominíka nebo kosmetičky se stal člen jednoho z táborů, které nováckého inspektora buď oslavují za levný a současně geniální přístup k vaření (jedním dechem si však stěžují, že jde o symbol české bídy), nebo nenávidí. A nenávidí nejen personu zpráv TV Nova, ale i malost všech jeho milovníků a úpadek české gastronomie…

Jenže, jak už tradičně platí, alespoň podle Majstra, pravda je někde uprostřed…

Zchlaďme své ambice na recenzi vlastních pořadů TV Nova (včetně Televizních novin). Místo toho se zamysleme detailněji nad tím, jak fenomén Pána kuřecích kůžiček vznikl. Vaření je nejjistější zásah široké cílové skupiny a na TV Nova se nechtěli omezovat platbou již existujícího kuchařského jména (jako to v minulých letech učinily obchodní sítě Lidl, Kaufland, Billa nebo značka Hellmann´s, kterou nově propaguje Jamie Oliver). Jednodušší bylo takovou hvězdu stvořit a dát jí do vínku dostatek prosťáčkovství (Láďa, ten od vedle.), sociálního cítění (Dneska budeme vařit recept od holek z kadeřnictví Vlastička…) a cit pro manipulaci (Proč byste za to někomu měli platit, když si to můžete udělat sami a LEVNĚJI.).

Láďa Hruška už v minulosti projevil nadání pro pozici lidového ombudsmana. Jenže testy služeb horských středisek a letních kempů nevyvolaly takový humbuk… Hruškovy kuchařské výtvory jsou jednoduchým cílem ironie intelektuální smetánky a všech samozvaných gurmánů, kteří znají kvalitu, hodnotu, jakost… Jenže. Kostky vrhá Gaussova křivka, a ta tvrdí, že tito food estetici jsou v menšině.

Nejzásadnější problémem celé hruškovské hysterie jsou mnohé apologie s tvrzením, že jsou kůžičky realitou české domácnosti. Opravdu nelze jíst levně bez ztráty důstojnosti? Vážně je buchta, do které novácký šéfkuchař sype třtinový cukr a priori stvořená pro popelnici? Musí někdo imaginovat omáčku pomocí tomatového džusu? Proč by měli řvát všichni, kdo si už v minulosti oblíbili třeba Třepací dort?

Podtrženo, sečteno: Celá kauza Hruška netkví v tom, jestli je Láďa šašek. Místo toho je zajímavou sociologickou sondou faktu, jestli těmi šašky nejsme (i) my sami.

Český národ je rozdělený a Majsr je bohužel (nebo bohudík) minorita.

Takže, jeden lacinej, a s grácií:

ŠPAGETY AGLIO OLIO

1 balení špaget

4 stroužky česneku

1 lžíce sušených chilli papriček

10 lžic olivového oleje

Špetka soli

Protože tohle jídlo by se dalo nazvat “špagety se špagetami ke špagetám”, opravdu si na ně při vaření dávejte pozor. Vkládejte je až do velkého množství vroucí (a osolené) vody a raději zkoušejte jejich tvrdost častěji. Špagety nemají být měkké, ale už ani tvrdé (ani ryba, ani rak). Hotové těstoviny slejte. Na olivovém oleji lehce zpěníme na drobné plátky nakrájený česnek a chilli papričky, aby se olej “navoněl”. Do pánve přidáme i špagety a společně vše zahřejeme. Zdobíme kroužky sušených papriček.

A tak vypadá jídlo, že které by se nemusel stydět ani Láďa Hruška.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář