FB

logo

Hovězí dušené na zelenině

10/07/2014

Hovězí dušené na zelenině
Na blozích, v internetových receptech a některých kuchařkách mě nejvíc baví obrázky. Je to taková třešnička na chystaném dortu – neboť jak se člověk má těšit na něco, co si nepředstaví. Jako dítě jsem si začala opisovat máminu základní kuchařku (od domácího vývaru, přes nudle, po guláš). Rychle jsem to samozřejmě vzdala a dostala vlastní – Tradiční českou a slovenskou kuchařku od Hájkové. Tedy směs klasických receptur bez obrázků. Zřejmě podle ní nikdy neupeču dort, ale oběd je s ní “na jistotu”.

Ano, focení omáčky s těstovinami je poněkud nevděčné, (skoro) vždycky to vypadá jen jako “nakydaný žvanec”. Ale právě recepty na jednoduché obědy se vždycky hodí a tak beze studu přicházím s jedním od Márie Hájkové. Můj muž má v kapele přezdívku Kozel (bradka) kližka (maso nejvíc), takže se s takovým jídlem navíc blýsknu.

HOVĚZÍ S MRKVÍ A OKURKAMI
400 g hovězí kližky
40 g sádla (nebo oleje)
60 g cibule
40 g mrkve
20 g hladké mouky
2 nakládané okurky
1 kostka masoxu
Sůl, pepř

Maso opereme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a zprudka opečeme ze všech stran. Poté osolíme, opepříme, přidáme kostku masového bujonu a zalijeme vodou. Poté pomalu dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme do hrnce na kousky nakrájenou mrkev a znovu dusíme. Pak ještě přidáme nakrájené okurky. V troše vody rozmícháme mouku a omáčku ještě provaříme. Podáváme s těstovinami, rýží, knedlíkem, haluškami, cous cousem, pečivem…

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 4 - Hovězí dušené na zelenině

  • Romča napsal:

    Je to s papiňákem jednoduchý a doporučuju. Moc dobrý, budeme baštit pravidelně!

  • Radule napsal:

    “nakydaný žvanec” :-D

  • Vložit komentář - Radule