FB

logo

Hovězí závitek s dýňovým pyré

10/05/2017

Hovězí závitek s dýňovým pyré
Hra s Mikrofarmou byla trefou do černého, neboť jejich obchůdek na pražském Jiřáku mám za rohem od práce a kde jinde, sakra, koupíte bez objednání jehněčí kotletky, nebo vyzrálé maso na omáčku? Tentokrát jsem se rozhodla zaexperimentovat a zkusit si v kuchyni pozici – udělej co tě napadne. Zaplať pánbůh, to na konci bylo odměněno výsledkem - a pochutnej si. Vyzkoušejte s Majstrem tuhle baštu…

HOVĚZÍ ZÁVITEK S DÝŇOVÝM PYRÉ5 tenkých plátků hovězího krku
5 plátků slaniny
1 malá sklenička cibulového chutney
2 dcl červeného vína
2 lžíce sádla
kostka masového bujonu
5 lžic sirupu z bezinkových květů
50 g másla
2 lžíce hl. mouky
sůl, pepř

1 menší muškátová dýně
5 středních mrkví
1 velká cibule
5 stroužků česneku
150 g sýru mascarpone
1 lžíce dýňového oleje
2 lžíce balzamikové redukce
1 lžička citronové šťávy
sůl, pepř

Nejdříve si připravíme dýňové pyré: dýni oloupeme, vykrojíme vnitřek s jadérky a nakrájíme ji na malé kousky. Poté očistíme mrkev, cibuli a česnek, nakrájíme je a vše přidáme do pekáčku. Zeleninu zalijeme dýňovým olejem, balzamikovou redukcí, posolíme, popepříme a vše zamícháme. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a za občasného míchání pečeme asi 35 minut. Zelenina je pak opečená dohněda.

Zatímco pečeme zeleninu, připravíme na stůl plátky masa, posolíme a popepříme je, natřeme na ně cibulovou remuládu a přikryjeme slaninou. Závitky opatrně zatočíme a propíchneme dvěma párátky (až vznikne čtyřosten). Na sádle masové závitky zprudka opečeme, poté přidáme červené víno, kostku bujonu a na 15 minut vše dusíme v tlakovém hrnci (popř. jednou tolik v normálním).

Nyní máme opečenou zeleninu a udušené maso. Maso vložíme do pekáčku, každý kousek polijeme lžící sirupu a na 250 stupňů zapékáme zhruba 8 minut. Mezitím tyčkovým mixérem rozmixujeme pečenou zeleninou a smícháme ji s mascarponem, dochutíme citronovou šťávou. Z másla a mouky připravíme zlatou jíšku, tou zahustíme šťávu z masa, která zbyla v hrnci – a… můžeme servírovat.

Maso zalité šťávou a dýňové pyré podáváme s pečivem nebo salátem a zapíjíme polosuchým červeným vínem.

Vložit komentář