FB

logo

Hříšné Donuts

17/02/2013


Měkká kynutá kolečka nemiluje jen Homer Simpson a půl Ameriky, ale v různých podobách dobyla celý svět. V Africe jsou namáčena do kořeněného sirupu a zasypávána strouhaným kokosem, v Tunisu je poleva zdobena sezamovými semínky. Maročané koblihy namáčí v medu a sypou cukrem, v Pekingu jsou plněné fazolovou pastou a ve variantě na sladko jsou namáčeny v kondenzovaném mléce. V Indii jsou pikantní…

Kdysi jsem kolem donuts slepě chodila s představou, že bez náplně je pečivo nutně suché. Jedna zkušenost můj názor zcela rozprášila (a bohužel stejně tak i snídaňové návyky, protože koblížky se prostě neomrzí). Ve spojení s polevou a zdobením jsou donuts chuťově dost variabilní a je jen na vás, jestli budou čokoládové, ovocné, krémové nebo jednoduše obalené ve skořicovém cukru.

Varování: Neubráníte se pocitu, že na to, jak jsou dobré, je příprava receptu až příliš jednoduchá.

DONUTY
170 ml vlažného mléka
2 vaječné žloutky
1/2 deci horké vody
40 g másla
55 g cukru moučka
279 g hrubé mouky
70 g hladké mouky
špetka soli
25 g droždí
500 ml slunečnicového oleje

Já jsem tradičně použila pekárnu (velkou se dvěma hnětáky, jinak vykynete ven). Tam stačí vložit tekuté (mléko, žloutky, vodu, změklé máslo), sypké (cukr, mouku, sůl) a droždí. Program těsto.

Pokud geniálním prostředníkem mezi kuchařem a kynutým těstem neoplýváte, hezky po staru. Do horké vody nadrolte droždí a nechte jej napěnit. Směs po pár minutách smíchejte se žloutkem, mlékem, máslem, cukrem, solí a polovinou mouky. Po smíchání přidávejte mouku, dokud těsto není konstantní a nelepí se. Poté do misky s ním, přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte kynout.

Těsto po vykynutí rozválejte válečkem a vykrajujte donuty. Buď používejte speciální tvořítko na koblihy (Tescoma) nebo jednoduše skleničku a na vnitřní kruh panák. Olej si rozpalte v pánvi s hlubokým dnem. Někdo používá fritovací hrnec, ale když v něm smažíte obalovaný sýr, tak máslová laskomina může trochu načichnout.

K oboustrannému pečení v oleji mám upozornění: Jestli čekáte, že se těsto bude péct rychle, mýlíte se. Bude se péct rychleji než rychle. Proto si předem připravte prostor pro odkládání hotových koblih a potáhněte ho kuchyňskou utěrkou (na odkapání oleje). Ušetříte si tak první spálené kousky, které se nezdařily u mě. V průběhu pečení jsem získala tempo, v rámci kterého jsem vykrojila koblihu, dala ji do pánve, vykrojila další, dala ji do pánve, první otočila, další vykrojila, první vyndala, druhou otočila…

Buď ještě horké koblihy obalujte v cukru smíšeném se skořicí (což jsem vlastně v minulém odstavci vyloučila pro nedostatek rukou), nebo je nechte vychladnout a poté zdobte polevou, zdobením, ořechy, čokoládou… Nakonec už je prostor jen pro to, předvést se.

Follow my blog with Bloglovin

1komentář k Hříšné Donuts

  • […] jsem psala, tohle prostě milují […]

  • Vložit komentář