FB

logo

Hutná polévka mrkvová

01/09/2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Poctivá kuchyně začíná samozřejmě u domácí polévky a pár povedených receptů vede k rychlému (i když z počátku pomíjivému, protože občas se prostě zadaří) kuchyňskému renomé. Moje lektorka angličtiny by řekla: zaměstnání se řekne employment a zbytek parády máš ZADARMO – zaměstnanec (employee), zaměstnavatel (employer)… S polévkama je to procesuálně obdobné. Je úplně jedno, jestli jste ji ve školní jídelně nenáviděli. Je úplně jedno, jestli vám zní průměrně. Vyzkoušejte domácí mrkvovou polévku a všechny ostatní už budou jen ty další povedené.

Pobavil mě příspěvek na sociálních sítích jedné známé (pro sociologickou klasifikaci ji nazvěme mladá pařmenka): “Po třech hodinách jsem dodělala svůj první vývar a nemohu neříct, že jsem na sebe neobyčejně pyšná.” Připsala jsem jen, že pýcha se vzedme ještě jednou, jakmile zjistí, že domácí bujon po vychladnutí ztuhne a v duchu si vzpomněla na vlastní první vývar s kapáním (připadala jsem si jako objevitel dávných rituálů, které jsou dnešnímu světu až na Vyvolené utajeny).

S mrkvovou polévkou to byl zcela rozdílný feeling, protože je to pokrm, který obyčejně zní, vypadá, ale před svými strávníky se s ním lze vážně blýsknout. Vysvětluji si to rozdílným poměrem v očekávání a výsledku. Čím víc deklasovaný přístup k mrkvovému krému vaše okolí zaujme, o to víc bude v šoku, jaké zlato jste z nudné kořenové zeleniny stvořili.

MRKVOVÁ POLÉVKA
500 g mrkve
100 g jiné kořenové zeleniny (petržel, celer, cibule, brambora, ale i kousek řepy)
100 ml šlehačky
Zeleninový bujon
Olej a cibulka na základ
Koření: šťáva z citronu, kmín, mletý zázvor, sůl, pepř

Očištěnou mrkev a další kořenovou zeleninu nakrájíme na stejně malé kousky, krátce orestujeme na oleji a vložíme do pekáčku. Zakápneme šťávou z citronu (nebo citrónkou), přidáme špetku kmínu a mletého zázvoru. V troubě pečeme asi 20 minut (záleží na velikosti). Mezitím na oleji opečeme cibulku, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme opečený zeleninový základ. Dovaříme do měkka (zhruba 10 minut) a polévku ještě za tepla rozmixujeme. Nakonec zjemníme smetanou a podle chuti osolíme a opepříme. Krém se víc nijak nezahušťuje, jeho konzistence je hutná, když projedeme lžící, chvilku se polévka vrací do své stopy. Před podáváním lze zdobit kysanou smetanou, nebo opečenými kostkami housky (doporučuji, s pečivem už tahle receptura nemá chybu).

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Hutná polévka mrkvová

  • kuchař Lukáš napsal:

    Na fotce jsou brusinky, nebo rybíz? To je se sladkou mrkvovou zajímavá volba, zkusim.

  • Vložit komentář