Nejnovější
Islandský SKYR...
Každý, kdo žil nějakou dobu v zahraničí, vám řekne, že mu tam chyběly knedlíky a tady mu pak chybí slaná karamelová čokoláda a SKYR. To první kupuju v Candy store na IPáku, to druhé s velkou pompou konečně dorazilo i na pulty českých prodejců. V praxi to znamená, že v Bohušovické mlékárně nakoupili mléčnou kulturu z Islandu a vyrábí tuhle parádu v přírodní i ovocný variantě u nás. Takže vivat. A honem zkoušíme. Na poprvé ...
Třeba zamilova...
Santa Claus vítá v nákupním centru. Halloweenské masky jsou v módě. Valentýn je den, kdy musíte oslavovat lásku. Jak by řekl Jägermeister, král si vždycky najde dobrej důvod se namaskovat, opít, pomilovat, dobře najíst. Takže ať už jste si 14. února dávali “světový náramky Pandora”, nebo se valentýnské komerční psychóze smáli a vyrazíte v květnu na Petřín, vyberte si sami, kdy si sladké čokoládové košíčky s ovocem vychutnat.
ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S OVOCEM
150 g tmavé čokolády na vaření
25 g ...
Před Vánoci h...
A protože není čas ptát se, kdo je kdo, sdílím dobrou rychlovku s nádechem sladkoindické kuchyně. Dáte jí (nebo z většiny) dohromady z ingrediencí, které zrovna bivakují ve vaší spíži a po gulášku nebo steaku tisíckrát jinak, je to osvěžující změna. U tohoto receptu platí víc než kdy jindy, že si to musíte domyslet tak, jak to chutná vám, protože my jsme ho s mužem a švagrem dávali dohromady doslova jako pejsci a kočička, co vymýšlí ...
Thajská polév...
Měli jsme tu molekulární kuchyni (neidentifikovatelné konzistence, nepředvídatelné tvary, pestré barvy, změny skupenství, aplikování chemie), carving (vyřezávání nejrůznějších tvarů a šíleností do ovoce), éru polévek, hamburgerů… Teď je IN asijská kuchyně. Poněkud odlišné vnímaní chuťových buněk začali čeští restauratéři řešit poevropštěním některých pokrmů (mai phet – málo pálivé). Majstr si proto ujíždí třeba na euroasijské kuchyni Yam Yam. Tento recept budeme tedy Tom Kha Kai spíš přezdívat. Pokud budete chtít originál, budete shánět řadu surovin (a třeba ...
Avokádový Cr...
Crème brûlée je výsledkem spojení krému Custard (oblíbený pudinkový dezert z Británie) a karamelové krusty. A protože recept na něj je známý asi jako návod, jak připravit jíšku, zve vás Majstr k menšímu experimentu – avokádové verzi.
AVOKÁDOVÉ CRÈME BRÛLÉE
2 zralá avokáda (pevnější plody ovoce můžete nechat doma na misce ještě “dojít”)
150 cukru krystal
6 vaječných žloutků
1 vanilkový lusk
600 ml smetany
(Často se uvádí, že je dobré naředit smetanu s mlékem, ale to je pozůstatek západního receptu, kde se na ...
Steak z lososa ...
Často si ho objednáte v restauraci, ale málokdy vyzkoušíte doma. Přitom neexistuje nic jednoduššího, než si plátek čerstvého lososa nechat ukrojit v supermarketu a cena také není závratná. Takže společně překonejme další mýtus, že steak z lososa je nedostupný / drahý / náročný na přípravu (a jakékoliv dogma, které vymyslíte). Majstr lososa připravil se smetanovými bramborami a výsledek byl WIN – WIN.
STEAK Z LOSOSA SE SMETANOVÝMI BRAMBORAMI
4 plátky lososa
100 g másla
1 limetka
Koření a bylinky (sůl, ...
Genialita má t...
Co je skutečným morem (food)blogera? Přehnaná očekávání. Nemluvě o okolí, virus se dere zvenčí. Při zakládání svého food úložiště si Majstr představoval, o kolika skvělých věcech bude psát. Všude kde navařil (s kým kde poobědval, kde nakoupil, co viděl…) sliboval, že recept /reportáž brzy bude na blogu a – nechci říct, že skutek utek - ale ten stálý vnitřní zápas, že tohle chtěl (nebo měl) udělat, je mu neustále v patách. Takže tenhle příspěvek věnuje Míše a všem, kterým už ...
Levandulová zm...
Už několik dní (si z nás) venkovní teploměry střílí ke čtyřicítkám a Majstr aplikuje zmrzlinu k snídani, obědu i večeři. A protože začíná sezóna borůvek (trasa Praha – Slapy k dnešnímu dni na nule, ale já si ty fialový potvory najdu), a levandule už pár týdnů kvete, volba je jasná…
BORŮVKOVO-LEVANDULOVÁ ZMRZLINA
450 g borůvek (nebo jiného lesního ovoce)
20 stébel čerstvě ustřižené levandule
150 ml plnotučného mléka
250 ml smetany na šlehání
65 g moučkového cukru
Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko, prsty do něj stáhneme ...
Skořicová zmr...
Můj muž je velmi vděčný strávník. Nejvyšší pochvala zní: “Dobrý to je.” Když se nezadaří, tak už brzdí slovy: “Je to docela dobrý.” A jednou, ale opravdu jen jednou konstatoval, že je to sice dobrý, ale nedá si. Jen téměř dvanáctiletý vztah mi dává tušit širší hodnotící škálu (třeba že je to opravdu bombastický, nebo zcela průměrný). Dnes jsem spořádala první letošní točenou (opočenská klasika), takže je čas vyslat i nějakou inspiraci na zmrzlinové pré u vás doma – protože ...
Cizrnový salá...
Cizrna / římský hrách / garbanzo je kromě hrachu a fazolí skutečná TOP luštěnina. V praxi: Když vás bude doktor (stejně jako mě) týrat řečmi o rostlinných bílkovinách, tak přesně tudy vede cesta. Tahle “strava pro nemocné” obsahuje větší, než malé množství fosforu, vápníku, hořčíku, manganu i železa, většinu vitamínů a minerálních látek, plus hodně vlákniny. Prostě ideální příklad superfood. Tolik edukace, teď konečně k jídlu: Eins, zwei připravíte salát, který je navíc velmi chutný.
CIZRNOVÝ SALÁT
1 pytlík cizrny
1 svazek jarní cibulky
5 ...
Kde je to teplo...
Výrobci nanuků už stříhají metr do letní sezóny. Restauratéři oprašují mrazící boxy. A konečně i Majstra už chytla zmrzlinová “mlsná”. Některé kupované zmrzliny – jako dobrý. Když se člověk rozvalí ve Františkánské zahradě, neexistuje nic lepšího než točená jahodovo-banánová ze Světozoru. Ale ta domácí, ta má prostě punc. Takže kašlat na nerozhodné venkovní teploměry, a svěží pomerančová zmrzlino “pojď mi hop”.
POMERANČOVÁ ZMRZLINA S KANDOVANOU KŮROU
2 pomeranče
500 ml zakysané smetany
1 žloutek
70 g moučkového cukru
20 g vanilkového ...
Mušle na vín...
Když si mořské plže objednáte v restauraci, přemýšlíte nad tím, jak takovou božskou manu zdejší šéfkuchaři stvořili. Mušle na víně jsou skutečným vrcholem středomořské kuchyně a mám pro vás skvělou zprávu: zvládnete je delikátně připravit i vy. Evropané zbaští asi 100 tisíc tun slávek jedlých. Je na čase, se na téhle spotřebě podílet…
MUŠLE NA VÍNĚ
1250 g slávek
150 ml bílého vína
1 žlutá cibule
1 šalotka
3 stroužky česneku
100 g másla
Citrón
Olivový olej do základu
Sůl, pepř, tymián, bobkový list, čerstvá petržel
Před vařením ...
Kuřecí frikas...
Cacciatore znamená v italském jazyce lovec, v kuchyni to je pak doslovná party po myslivecku: tedy víno, rajčata, cibule, bylinky a nejčastěji králičí, nebo kuřecí maso. Tradiční domovinou tohoto pokrmu je Toskánsko, země umění, vína a cypřišů. Jeho variant je bezpočet: s bílým i červeným vínem, česnekem, houbami, rajčaty nebo paprikou… Stejně jako pro recept na domácí gnocchi – čtěte ňoky (které lze při podávání nahradit pečivem nebo těstovinami – bezlepkáři ve své verzi), Majstr zalovil v kuchařce Ispirato da ...
Insalata di fag...
Nakladatelství Grada mě potěšilo knihou Ispirato da Italia – Všichni ke stolu. Stránku od stránky máte čím dál větší chuť si italskou kuchyni opravdu dopřát: brožovaná kuchařka je plná svěžích fotografií, vtipně sestavených informací i doporučení a konečně – obsahuje spoustu receptů, které jste už v minulosti chtěli vyzkoušet, nebo si to slíbíte po jejím prolistování. Je to kniha, podle které můžete připravit velkolepé menu pro přátele, přihodit si ji do košíku při balení na ...
Crème bavarois...
Tentokrát jsem se pustila do francouzského dezertu z počátku 19. století, na který se recepty různí asi jako názor na Babišovo působení v české politické kotlině. Proto jsem se pro inspiraci vydala na zahraniční weby a mohu ze zkušenosti prohlásit jedno: Neznáte balení nejrůznějších produktů v zahraničí (pytlík kyseliny citrónové, 6 plátků želatiny…), proto jděte po gramážích. Nebo počítejte s úspěchem až na podruhé (jako někdo…).
CREME BAVAROISE
500 g čerstvého lesního ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny…)
500 ...
Pečená treska...
Průměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele zeměkoule představuje 16 kg ryb, statistická roční spotřeba na jednoho Evropana činila 11 kg. V Česku je spotřeba ryb velmi nízká a několik posledních let stagnuje na 5 až 5,5 kg ročně, z toho asi 1 kg jsou ryby sladkovodní. Lékaři radí zvýšit roční spotřebu ryb optimálně na 17 kg na průměrného obyvatele. A protože dobrého jídla není nikdy dost a ryb už vůbec ne, pojďme si připravit porci ...
Kouzelná Pavlo...
V jedné talkshow z něj málem udělali Pavlovův dort. Těsně vedle. Vznikl na počest ruské baleríny Anny Pavlovny Pavlovové, která v rámci turné slavného moskevského baletu navštívila na začátku dvacátého století Austrálii a Nový Zéland. Obě země se dodnes dohadují (už zase), kdo tanečnici uctil novou recepturou a stvořil tak národní pochoutku. Pavlovové životopisec se přiklání k šéfkuchaři novozélandského hotelu Wellington. Ten se údajně inspiroval hedvábně zelenou sukní tanečnice a dort utopený ve šlehačce ozdobil kiwi.
Žádné piplání se s potahovaným fondánem, ...
Uzená fazolov...
Ve správné fazolové polévce má stát lžíce. V praxi to znamená, že po dvou dnech v ledničce už půjde o fazolovou kaši, ale výhoda tkví v tom, že je polévka opravdu dobrá a žádné zbytky se dalšího dne nedočkají. Jako bonus: fazole jsou bohaté na vlákninu, železo, draslík, zinek a další minerály. Dále obsahují vitamín B a aminokyseliny, takže s jejich vařením pečujete o zdraví všech strávníků.
Jak už tady bylo u jednoho receptu řečeno, kdo si rozmyslí, že chce fazolovou ...
komentáře: 2 - Hutná polévka mrkvová
Na fotce jsou brusinky, nebo rybíz? To je se sladkou mrkvovou zajímavá volba, zkusim.
Brusinky. Musim se kontrolovat, abych je necpala všude, no fakt…