FB

logo

Islandský SKYR konečně v českých kuchyních!

15/06/2016

SKYR konečně v čr

Každý, kdo žil nějakou dobu v zahraničí, vám řekne, že mu tam chyběly knedlíky a tady mu pak chybí slaná karamelová čokoláda a SKYR. To první kupuju v Candy store na IPáku, to druhé s velkou pompou konečně dorazilo i na pulty českých prodejců. V praxi to znamená, že v Bohušovické mlékárně nakoupili mléčnou kulturu z Islandu a vyrábí tuhle parádu v přírodní i ovocný variantě u nás. Takže vivat. A honem zkoušíme. Na poprvé si dáme bylinkový dip k poctivýmu květáku (jen se neptejte, jak takovej květák umí být poctivej, prostě to zní dobře: poctivej českej květák) a příště dezertíček…

ZAPEČENÝ KVĚTÁK S BRAMBORAMI Z ALOBALU (čtyři porce)

4 velké brambory

Olivový olej

Koření na brambory (Kotányi – Nová inspirace)

1 květák

4 vejce

4 lžíce kukuřičné strouhanky

4 lžíce sýra Grana Padano

1 lžíce sekané pažitky

10 dkg másla

Sůl, pepř

1 velké balení SKYRu (350 g)

1/2 svazku pažitky

1/4 svazku petrželové natě

2  jarní cibulky i s natí

1 velký stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř

Zapečený květá s brambory v alobalu

Omyté brambory i se slupkou nakrojíme křížkem zhruba do půlky, povaříme je a poloměkké je vložíme do alobalové mističky. Posypeme je kořením a zakápneme olivovým olejem. Dopékáme v troubě na 180 stupňů do zlata, asi 15 minut. Mezitím povaříme celý květák, rozebereme jej do 4 zapékacích misek vymazaných máslem na malé růžičky. Vejce, kukuřičnou strouhanku, nastrouhaný sýr, posekanou pažitku rozšleháme metlou, podle chuti osolíme a opepříme. Směs rozdělíme do misek a navrch dáme kousek másla. Při stejné teplotě jako u brambor zapékáme do růžova (cca 20 minut).

A aby to bylo dokonalé, přihodíme dip ze SKYRu, který je výborný i pečeným masům: Kromě pažitky všechny ingredience včetně SKYRu rozmixujeme tyčkovým mixérem a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. And LET´S ENJOY THE MEAL!

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář