FB

logo

Jehněčí kotletky s grilovanou zeleninou

09/02/2015

Jehněčí kotletky s grilovanou zeleninouMáme předkrm, máme dezert a pro valentinské menu zbývá jen vybrat hlavní chod. Protože jde o slavnostní příležitost (minimálně večer vás dvou slavnostním momentem určitě je), vyberte dražší suroviny a netradiční přístup: jehněčí kotletky s grilovanou zeleninou. Nejenže je zvládne připravit i zamilovaný opičák, ale chuťově je to jednoduše sázka na jistotu.

GRILOVANÁ ZELENINA

3 mrkve

3 rajčata

3 brambory

5 neloupaných stroužků česneku

1 červená paprika

1 velká cibule

Olivový olej na zakápnutí

Červený balzamikový krém

Bylinky dle chuti (oregano, estragon, bazalka)

Sůl, mletý pepř, lžíce cukru

Do pekáčku potaženého pečícím papírem nakrájejte na malé kousky oloupanou mrkev. Posypejte jí solí, bylinkami a vrstvěte na ní další zeleninu nakrájenou na stejně velké kousky. Nakonec opět posolte, opepřete, přidejte cukr, zasypejte bylinkami a zakápněte nejdříve balzamikovým krémem a pak i olejem.

Pekáček přikryjte alobalem a pečte v troubě na 180 stupňů asi dvacet minut. Poté alobal sejměte, zeleninu promíchejte a pečte další půl hodinu. Grilovanou zeleninu podávejte jako teplou přílohu, zdobte čerstvými bylinkami.

JEHNĚČÍ KOTLETKY

500 g jehněčích kotlet (já s velkou spokojeností kupuji v Nuslích)

3 masitá rajčata

4 stroužky česneku

200 g oliv (zelené s papričkou, černé, mix…)

1/2 kostky masového bujonu

Lžíce oleje

Lžíce sádla

Lžíce kukuřičného škrobu

Hrubozrnná sůl, mletý černý pepř, pár větviček čerstvého rozmarýnu

Ideálně večer předem si naložte maso. Stačí jej jemně poklepat pěstí, nasolit, opepřit a posypat otrhanými lístky rozmarýnu. Maso pokapejte olejem, uložte do misky a přikryjte alobalem.

Příprava vám bude trvat asi 15 minut, takže se na jehněčí kotletky vrhněte těsně před tím, než se pustíte do stolování. Na rozpálené pánvi s silným dnem rozpusťte lžíci sádla a zprudka na ní kotletky opečte. Poté můžete plamen snížit a maso na chvíli přiklopit pokličkou. Hotové kotletky dejte do kastrůlku stranou (i s tou pokličkou, vydrží teplé).

Do výpeku přidejte na plátky nakrájený česnek, chvilku jej restujte (ale nespalte, prosím) a přidejte i na plátky nakrájená rajčata. Chvilku společně opékejte. Zatím si můžete v hrnku zalít horkou vodou půlku bujonu a rozpustit jej. Poté vyjměte z pánve rajčata s česnekem a zalijte ji vývarem. Přidejte na plátky nakrájené olivy. Ve studené vodě si vidličkou rozmíchejte škrob a přilejte do pánve, směs stačí provařit tak minutku.

Na talíř dejte rajčata s česnekem, na ně položte jehněčí a vše polejte zálivkou s olivami.

TIP: Ke grilované zelenině a masu si otevřete víno s chutí ovocného charakteru. A protože budete vařit nákladnější flákotu, dopřejte si kvalitní víno. My jsme zapíjeli láhvinkou Habánské sklepy Cuvée 1614 ročník 2012 pozdní sběr. Hodně dobře utracená dvě kila!

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář