FB

logo

Kachna trochu jinak

13/11/2013


Všude samá svatomartinská husa? Upečte si doma kachnu a to rovnou s poslední várkou podzimních švestek (protože první mrazíky ovoci na za/vaření nevadí). Počítejte s větším, než malým množstvím času na pečení (s nedělním obědem začněte hezky ráno) a s velkolepou chuťovou odměnou za čekání.

Kachna (neboli vznešeně Anas) má na rozdíl od jiné drůbeže skutečně tuhý kořínek. Většina receptů na kachní pečínku sahá nad tři hodiny tepelného zpracování, ale už dlouho se chystám i na legendární třináctihodinovou kachnu, zlatou klasiku kamarádky Aničky. Na její svatbě jsme vykoupila v tombole s vidinou téhle dobroty skoro všechna čísla, ale získala jen dobrý pocit, že jsem se vykoupila z části kvanta snědeného créme brulée. No ale zpátky k opeřenci. Protože jsme sklidili poslední várku švestek (část na povidla, zbytek na slivovici), chtěla jsem vyzkoušet něco nového a tentokrát se opravdu zadařilo.

KACHNA NA ŠVESTKÁCH
2 kachní stehýnka
400 g švestek (odhadem, prostě jsem jich tam naházela “přiměřeně”)
5 lžic barbecue omáčky
2 lžíce medu
sůl, kmín

Omytá a usušená stehýnka posypeme ze všech stran solí a kmínem. Vložíme do pekáčku, přiklopíme druhým dílem, nebo alobalem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme bez odkrývání hodinu v kuse – maso rychle pustí vlastní šťávu, takže se není potřeba bát. Po hodině víko odklopíme, na maso rozetřeme barbecue omáčku a do pekáčku přidáme i med a vypeckované švestky. Opět přiklopíme, ztlumíme troubu na 140 stupňů a pečeme další hodinu. Poslední půlhodinku už víko necháme odkryté a na kachně tak dopečeme zlatou kůrku.

V mnoha receptech se kachna z výpeku vyndává a šťáva se zahušťuje a dochucuje. My jsme pečínku ochutnali s pečivem a vzniklý výpek byl akorát, takže pokud chcete jen polít zelí a knedlíček, není to nutné. Pokud byste rádi servírovali kachnu ve švestkové omáčce, tak maso dejte stranou. Z výpeku vyvařte vodu, poté jej rozmixujte a můžete trochu zakápnout smetanou. Dochucujte worcesterem, solí a cukrem.

Aniččina třináctihodinová!

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Kachna trochu jinak

  • Lentilka napsal:

    Kombinace kachny a švestek je super nápad! Všude jsou recepty s jablky a bylinkami, tohle spojení mi přijde svěží a dokonce to chválily i děti!

    • admin napsal:

      Díky za chválu a nebojte se zkoušet další varianty. Což takhle kachna s kořenovou zeleninou a skořicí? S ořechy na pomerančích? V nivě s rozmarýnem? ;-)

  • Vložit komentář