FB

logo

Kompot ze špendlíků

25/04/2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tak dlouho jezdíte do práce kolem stromů obalených špendlíky, až se ucho utrhne. Mirabelky jsou vlastně něco jako sestřenice švestek. Přestože jsou menší, a ztěžka oddělitelné od pecky, můžete je načesat volně v přírodě a na takové to večerní žvýkání u televize paráda.

Občas mi dochází, jaké rezervy mám v plánování. Tak třeba šípkovou marmeládu jsem začala vařit večer před tím, než měli přijít přátelé na Šárčinu zvěřinu v šípkové omáčce. Znáte ten pocit únavy, když dorazíte z několikahodinového “lovu” hub a už se vám je nechce dalšího půl dne čistit? Stejně tak jsem se chamtivě div nestrhla při česání špendlíků hned na několika místech a unavila se natolik, že jsem doma usnula a do druhého dne bylo ovoce zkvašené. Proto mohu u vaření doporučit – plánujte. Alespoň trochu víc, než vůbec.

KOMPOT Z MIRABELEK
2 kg mirabelek
1 l vody
400 g cukru krystal
1 lusk vanilky
1 lžička perníkového koření

Mirabelky umyjeme a naskládáme do zavařovacích sklenic. Nebojte se je tam trochu natěsnat, ovoce v hotovém kompotu pustí vodu a zmenší se. Svařte vodu, cukr a perníkové koření. Do nálevu vyškrábněte i dřeň z vanilky a zbylý lusk tam přihoďte rozkrájený taky. Hotovým lákem zalijte mirabelky (uvádí se asi centimetr pod okraj sklenice, ale já hřeším sotva na pár milimetrů), sklenice zavřete a v hrnci vyloženém utěrkou nechte v mírném varu (miliarda drobných bublinek) asi 20 minut. Horké sklenice otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář