FB

logo

Kouzelná Pavlova

01/02/2015

 

PavlovaV jedné talkshow z něj málem udělali Pavlovův dort. Těsně vedle. Vznikl na počest ruské baleríny Anny Pavlovny Pavlovové, která v rámci turné slavného moskevského baletu navštívila na začátku dvacátého století Austrálii a Nový Zéland. Obě země se dodnes dohadují (už zase), kdo tanečnici uctil novou recepturou a stvořil tak národní pochoutku. Pavlovové životopisec se přiklání k šéfkuchaři novozélandského hotelu Wellington. Ten se údajně inspiroval hedvábně zelenou sukní tanečnice a dort utopený ve šlehačce ozdobil kiwi.

Žádné piplání se s potahovaným fondánem, žádné ladění detailů, žádná mravenčí práce. Jenom krása v jednoduchosti, přirozené asymetrii, lehkosti. Takový je dort Pavlova. Svěžest jako na zavolanou pro valentýnský víkend…

DORT PAVLOVA

4 bílky

200 g cukru krystal

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžíce vinného octa

Vanilková esence

500 ml smetany na šlehání

500 g ovoce (kiwi, jahody, lesní plody, maracuja, broskve…)

Vajíčka dvě hodiny před pečením vyndejte z ledničky, bílky by ideálně měly mít pokojovou teplotu. Oddělte je do žloutku a v robotu umíchejte tuhý sníh. Za stálého chodu přidávejte nejdříve pár kapek vanilkové esence, cukr, pak škrob a vinný ocet. Ten bývá v receptu někdy nahrazován citrónkou, ale nelitujte nákupu láhve vinného octa. Je to padesátikorunová investice do mnoha dalších chuťovek (Majstr přinese další tipy).

Mezitím, co robot pracuje, předehřejte troubu na 180 stupňů a na plech si připravte pečící papír. Jakmile máte kompletně smíchanou hmotu na korpus, přendejte ji na plech. Cukráři často radí připravit si předem pomocí kružítka kružnici, ale v tomhle případě si myslím, že drobná nedokonalost je výhodou. Pokud se vám nepodařilo umíchat opravdu tuhý sníh, tak vezměte plechy dva a hmotu rozdělte na dva stejné “koláče”.

Jakmile dáte plech(y) do trouby, snižte teplotu na 150 stupňů. Pečte 80 minut (v případě rozdělení na dva korpusy cca 60 minut). Troubu nechte po celou dobu zavřenou, kontroly jen přes okénko. Poté troubu vypněte, pootevřete a korpus(y) v ní nechte “dojít”. Zatím se můžete věnovat šlehání smetany a krájení ovoce.

Jakmile korpus(y) trochu vychladnou (zkuste vychytat moment, kdy jsou vlažné, zvýšíte šanci, že vám při přendávání nepopraskají), dejte se do zdobení. Postup je jednoduchý: cukrový koláč dejte na talíř, naneste na něj šlehačku a ozdobte ji ovocem. V případě druhého korpusu vše opakujte a dopřejte své “stavbě” první patro. Doufám, že je netřeba připomínat, že neupravenost, chaotičnost i nahodilost jsou vítány.

Nechte dort alespoň hodinu proležet v ledničce.

A samozřejmě jej zapijte správným vínem! My jsme si doma připili růžovým sektem od Bohemky, který sommeliéři doslova doporučují ke zmrzlinám a dezertům.

Follow my blog with Bloglovin

Anna Pavlovová

komentáře: 2 - Kouzelná Pavlova

  • kuchař Lukáš napsal:

    Dělal jsem s kapkou mléka místo octa a musim přiznat, že takhle to má větší BALLS !

  • Vložit komentář