FB

logo

Květákový krém s kurkumou

20/05/2014

Květákový krém s kurkumou

Jsou momenty, kdy má člověk chuť experimentovat, vyzkoušet něco nového, náročného, blýsknout se. A stejně tak jsou momenty, kdy chce všechno naházet do hrnce a jít koukat na poslední díl Sons of Anarchy. Při tom ale trpí “kulinářskou dlouhou chvíli” a nehodlá ztrácet čas něčím, co je sice osvědčené, ale únavně stejné, stokrát ochutnané… Prostě potřebuje dokonale vybalancovat  poměr mezi “Něco nového” vs. “Nemám náladu a čas”. A vařit – jak jinak: na jistotu.

Někdy stačí drobná inspirace k jednoduché obměně a bomba je na světě. Takovou obměnou může být třeba jen koření: a tentokrát budeme čarovat s kurkumou.

Kurkuma neboli indický šafrán je mleté koření z oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se jako žluté barvivo do bezvaječných těstovin, rýže nebo polévek. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří a poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. A to je vítané oživení třeba do zeleninové polévky…

Navíc, je tenhle recept ideální pro NEpšeničná bříška. Ale o tomhle hitu příště.

 

KVĚTÁKOVÝ KRÉM S KURKUMOU

1 květák

400 g kořenové zeleniny (cibule, brambory, mrkev, celer, petržel)

1 kostka zeleninového bujonu

250 ml šlehačky

1 lžička kurkumy

Kmín, muškátový oříšek, sůl

Olej do základu

Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji. Přidáme do ní kurkumu a špetku kmínu, v této fázi raději uberte hořák, aby se základ nepřipálil. Do hrnce pak dáme na malé růžičky rozebraný květák, očištěnou mrkev, celer, petržel a brambory. Mírně osmahneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon a uvaříme zeleninu do měkka.

Zkoušíme vidličkou, a když už je zelenina uvařená, opatrně rozmixujeme polévku tyčkovým mixérem. Vrátíme jej znovu na plotnu, zalijeme smetanou a dochutíme muškátovým oříškem a solí. Krém zdobíme opečenými kostkami pečiva, strouhaným sýrem nebo třeba klíčky.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář