FB

logo

Langoše smažené, na sladko na slano

03/09/2012


Je to přesně ten typ pokrmu, na který se sbíhají sliny, který si uděláte vyloženě pro chuť a který si dáte nejdříve s česnekem, kečupem a sýrem, abyste to pak “zabili” ještě jednou porcí s marmeládou. Většinou na něj narazíte na festivalu, ale pokud se chcete vyhnout přepálenému oleji, mraženým polotovarům, nebo (a to mě vyloženě znechutilo) solené verzi, uděláte si langoše vlastní, poctivé, domácí.

Receptů existuje opět několik. Rozdíl je v tom, jak těsto dobře vykyne či jestli jsou placky dobré, když vychladnou. My děláme tradičně ty s kyselým přídavkem (kefír, acidko, bílý jogurt…) a v bříšku jako v pokojíčku. Tedy do toho momentu, než tam dotlačíme ještě jeden nad míru…

DOMÁCÍ LANGOŠE
500 g hrubé mouky
250 ml acidofilního mléka (nebo jiného kyseláka)
lžička kypřícího prášku
špetka soli
půl kostky droždí

Protože jsem velký pekárnomil, všechno tam nahážu, nastavím program těsto a za hodinu přijdu k hotovému. Jestli tímto všeumělem nedisponujete, tak s mlékem a kvasnicemi založte kvásek a míchat… a míchat…

Jakmile máte vykynuto, připravte si s hladkou moukou na vál malé bochánky, které je dobré ještě před pečením nechat uležet přikryté utěrkou. Mezitím si můžete rozehřát olej (v hrnci). Nešetřete jím (pak se dá použít např. do fritézy), langoše se nesmí při pečení dotýkat dna, jinak se přichytnou. Rukama z těsta vytáhněte placku, vkládejte do horkého oleje a z každé strany opečte do zlatova.

Klasická verze je dochucená česnekem (rozmačkejte jej do hrnku s trochou vody, aby se dala směs dobře natírat), strouhaným sýrem a kečupem (slaný už je ten sýr, prosím pěkně, nesolit!). Výborné je i s ďábelskou omáčkou (majonéza, kečup, špetka chilli), ale můžete vyzkoušet s čímkoliv (paštika nebo mazací sýr rulez).
Vyzkoušejte verzi na sladko. Stejně jako palačinky chutnají s džemem i špenátovou nádivkou, jsou landoše výtečné s marmeládou, strouhaným tvrdým tvarohem a šlehačkou, nebo kysanou smetanou. Takový oběd a sladká tečka v jednom.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář