FB

logo

Levandulová zmrzlina – návod na přežití vedra

06/07/2015

Borůvkovo-levandulová zmrzlinaUž několik dní (si z nás) venkovní teploměry střílí ke čtyřicítkám a Majstr aplikuje zmrzlinu k snídani, obědu i večeři. A protože začíná sezóna borůvek (trasa Praha – Slapy k dnešnímu dni na nule, ale já si ty fialový potvory najdu), a levandule už pár týdnů kvete, volba je jasná…

BORŮVKOVO-LEVANDULOVÁ ZMRZLINA

450 g borůvek (nebo jiného lesního ovoce)
20 stébel čerstvě ustřižené levandule
150 ml plnotučného mléka
250 ml smetany na šlehání
65 g moučkového cukru

Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko, prsty do něj stáhneme květy z levandule a necháme ji louhovat, dokud mléko nezačne probublávat. Poté levandulové květy scedíme, mléko dáme znovu vařit a přidáme do něj smetanu, borůvky a cukr. Necháme pár minut prohřívat, krém se trochu zredukuje a poté jej stáhneme z plotny.

Pokud nechceme čekat, až základ na zmrzlinu vychladne v horkém hrnci, přelijme jej do plastové misky a necháme zchladnout. Poté jej rozmixujeme tyčkovým mixérem a přelijeme do zmrzlinovače. Krém by měl být dostatečně zmražený po tři čtvrtě hodině. Dáme jej do krabičky, misky, formiček (…) a necháme na několik hodin tuhnout v mrazáku.

Jak můžete vidět na fotce, u nás se zbaštila ještě před fází mrazák. Když musíš…

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář