FB

logo

Lidl Food Challenge

22/06/2015

Mátové a čokoládové knedlíčky s jahodovým přelivem

Úkol zněl jasně. Ukuchtit nějaký letní mls s použitím tří ingrediencí: vanilkových sušenek Tastino Petit Beurre, čokolády na vaření FinCarré a sezónního ovoce. Je to chyták, řekla jsem si, návnada na cheesecake (a na ten já vždycky zaberu). Ale to by bylo příliš snadný. Jenže - na druhou stranu – netkví přirozenost kuchařské bible Lidlu v podání pánů Pauluse a Ihnačáka především v oné jednoduchosti? Takže vznikl takový pejsko-kočičkovský dort: nějaké experimentální nápady, trocha inspirace klasikou, špetka všední obyčejnosti. A na konci se podávaly čokoládové a mátové knedlíčky s jahodovou omáčkou a restovaným vanilkovým posypem.

Lidl food challenge

MÁTOVÉ A ČOKOLÁDOVÉ KNEDLÍČKY S JAHODOVÝM PŘELIVEM A VANILKOVÝM POSYPEM

Knedlíčky

500 g tučného tvarohu

2 vaječné žloutky (Z bio chovu, velikost M… Ne, dělam si srandu.)

20 polévkových lžic jemné dětské krupičky

Špetka soli

100 g čokolády na vaření

25 g másla

5 větviček máty peprné

Omáčka

500 g jahod

1 plechovka slazeného zahuštěného mléka (400 g)

Posyp

100 g Tastino Petit Beurre (menší balení)

25 g másla

Dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Mezitím v hrnci s dvojitým dnem (to už je takový náš evergreen, že jo) dáme rozpustit máslo a na kostky nalámanou čokoládu. V misce rozmícháme půlku tvarohu i krupičky, jeden žloutek a sůl. Pak přidáme nadrobno nakrájenou mátu. Pokud je těsto příliš mazlavé, vmícháme ještě trochu krupičky. Pomocí lžičky z něj vytvoříme drobné nočky, které rovnou dáváme do vroucí vody. Jakmile se všechny koupou, velmi opatrně je promícháme ode dna, hrnec přiklopíme a jde se na ty čokoládové.

Rozpuštěnou čokoládu s plátkem másla přendáme do hlubokého talíře (studený) a necháme směs zchladnout. V misce rozmícháme druhou polovinu tvarohu, krupičky, zbylý žloutek a sůl. Do těsta přidáme i čokoládový krém a po promíchání (v případě potřeby opět krupička po ruce) jej dáme do ledničky.

To nám zabralo asi tak 5 minut (protože jsme nejlepší, nebo si to alespoň sami v kuchyni můžeme kurážně domýšlet), takže je čas z hladiny vylovit plovoucí mátové knedlíčky. Pomozme si železným sítem, děrovanou naběračkou, cedníkem. V tom je také postupně všechny mírně propláchneme tekoucí vodou, aby se k sobě po vychladnutí neslepily. Dolejeme do hrnce sklenici horké vody a necháme ji pod pokličkou přivést k varu.

Většina kuchařů jsou (alespoň v domácnostech) ženy, takže využijeme multitasking. Opakujeme mátový postup: lžičkou tvarujeme nočky a necháme je uvařit. Zatím si dáme (jasný, do hrnce s dvojitým dnem, nebo vodní lázně) vařit zahuštěné slazené mléko. A hop – zase k nokům. Pět minut? Plavou? Vylovit. Propláchnout. A vrátit se k jahodovému krému.

Jakmile je mléko zahřáté, rozmixujeme oprané a očištěné jahody (další klišé, nacpe to tam snad někdo s listím???), pyré přidáme do hrnce a obě ingredience spojíme v jeden krém. Nu a zbývá vanilkový posyp, bez kterého by celá show neměla ohňostroj. Sušenky můžeme rozemlít na jemný prach, ale já jsem je raději rozdrtila paličkou na maso. Větší kousky mají lepší grády a jídlo má i estetický říz. Rozpálenou pánev omastíme kouskem másla a připravenou sušenkovou drť na ní jemně orestujeme.

A konečně – knedlíčky s jahodovým přelivem a vanilkovým posypem podáváme teplé nebo studené, s mlékem k obědu, nebo se skleničkou růžového sektu jako dezert po večeři. To je na vaření ta paráda. Jste to vy, kdo rozhodne, jaký to bude…

Lidl food challenge

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 4 - Lidl Food Challenge

  • Lena napsal:

    Vypadá to jednoduše a fakt jedle, jdu o víkendu na jahody, takže zkusim!

    • admin napsal:

      Chtělo by se říct: “A přitom taková blbost!” :D Dejte vědět, jak se podařilo ;)

      • Lena napsal:

        Hodně mě překvapily ty mátové, myslela jsem, že ty bylinky skoro nebudou cítit, ale fakt dobrý! Ty čokoládové jsem víc dosypala krupičkou, přišly mi mazlavé, ale pak zase byly tužší, takže jsem to asi přehnala :-D
        Jinak to bylo moc dobré, děti to zblajzly ani nemrkly, tak jsme zařadili na náš jídelníček ;-)

        • admin napsal:

          Díky za zpětnou vazbu, bez toho se prostě nedá vařit :D Jsem ráda, že ti nejnáročnější gurmáni domácnosti vydali pozitivní resumé! Čokoládové kousky zkuste nechat (ve formě těsta) déle chladnout v ledničce, to dělá ta tekutá čokoláda ;)

  • Vložit komentář