FB

logo

Makronky 1 : 1 Mistr chuti

10/05/2014

Makronky
Uuuufff… Kde začít? Při pečení makronek jsem udělala zásadní chybu. Stejnou jako český národní tým v hokejovém zápasu, kde ho na MS vyřadilo Švýcarsko. A stejná chyba podrazila nohy i Willu Smithovi ve filmu Nepřítel státu. Zírala jsem na blevajz, ze kterého nemělo ani smysl se pokusit upéct makronky. Podcenila jsem to. A vyhlásila tradičnímu francouzskému cukroví válku.

Kvůli častým (a záměrně nepoužívám “díky častým”) schůzkám v Pekařství Paul jsem se zbláznila do sladkých makronek. Kdo by je nemiloval? Barevné, heboučké a sladké. No, upeču si je doma a přejím se jimi, bila jsem se v prsa a celý týden se těšila na super makronkový víkend. Nakonec se těch pár dní a nocí stalo makrónkovou noční můrou.

Po tom, co proti mně makronky uhrály první bod, jsem se ponořila do hlubšího studia téhle kuchyňské záhady. Najednou se všechno zdálo tak logické. Všechny fotografie zpackaných makrónkových snah a tolik výstižná výpověď blogera Toma: Po několika neúspěšných pokusech, prolézání netu skrz naskrz jsem objevil recept a metody – a hlavně odpovědi na otázky, které si klade snad každý makronkovač. „Proč?“ A odpověď byla: „Protože vše bylo špatně!“

Takže zpátky na stromy – vyrazila jsem sehnat cukrářský teploměr (ne, teplotu cukrového rozvaru neodhadnete), mandlovou mouku (a ne, neumelete ji tak jemnou ani kdybyste u toho vzívali všemocné duchy). Přečetla si milion postupů v češtině, angličtině a byla tam i nějaká svahilština. A rozhodla se, že další gól dám já!

FRANCOUZSKÉ MAKRONKY
300 g mandlové mouky (Marks&Spencer food, Lidl, Norma…)
300 g moučkového cukru
300 g krystalového cukru
220 g vaječných bílků
70 ml studené vody
Špetka soli
Potravinářské barvivo (počet druhů podle toho, kolik chcete barev, doporučuji začít na jedné, dvou)
Krém na slepování (viz Fáze 6)

Fáze 1
Než začnete, odměřte si (přesně) váhu bílků a nechte je mimo ledničku (klidně přes noc). Musí mít bezpodmínečně pokojovou teplotu.

Fáze 2
Nejdříve již odváženou mandlovou mouku prosejte přes železné síto. Malé ořechové drobky, které v něm zbydou, dejte stranou, pro pečení potřebujete mandlový prach. Do stejné misky stejně tak prosejte moučkový cukr. A pečlivě tyto přísady smíchejte. Polovinu odstátých bílků, tedy 110 g vmíchejte do směsi cukru a mandlové mouky. Vznikne tužší, mazlavé těsto.

Fáze 3
Do kastrůlku nalejte vodu a přidejte celou dávku cukru krystal. Zamíchejte a vložte do hrnce digitální teploměr (koupila jsem v Tescoma – na internetu je levnější, než koupíte v jakémkoliv obchodě). Pomalu zahřívejte a vyčkejte, než teploměr ukáže rovných 118 stupňů. V ten moment hrnec sundejte z plotny. Cukrový rozvar má zcela průhlednou, vodovou konzistenci. Dále zbytek bílků lehce posolte a umixujte z nich tuhý sníh. Skutečně tuhý sníh! Mixér potom pusťte a za chodu po tenkém pramínku vlévejte připravený cukrový rozvar do umíchaného sněhu. Mixujte společně několik minut, pro rychlejší chladnutí krému jsem zvolila větší nádobu.

Fáze 3
Ušlehaný a vychladnutý bílkový krém velmi opatrně vmícháme do mandlového těsta. Je zásadní nerozšlehat tuhé bílky zpátky na vodu, ale když vše společně nepromícháte důkladně, při pečení se makronky nepodaří. Proto pomalu a jemně míchejte směs o stěnu nádoby, tak se rozmělní i mikro hrudky mandlové mouky. Míchejte pomalu, ale několik minut.

Fáze 4
Do hotového těsta nakonec vmíchejte barvivo (gelové, sušené, barvivem na vodní bázi byste mohli těsto rozředit) podle požadovaného zabarvení. Hotovou směs dejte do cukrářského pytlíku (nepoužila jsem železný zdobící konec) a na plech potažený pečícím papírem (nebo speciální makrónkovou formu) dělejte stejné kopečky. Já jsem si na pečící papír předem udělala kružítkem kolečka, abych měla makronky stejně velké.

Fáze 5
Jakmile máte plech připravený, vezměte jej z obou stran a silně s ním několikrát bouchněte o pult. Údajně tak mají na povrch vyplavat vzduchové bublinky. Někdo s těstem nebouchá, ale když to jednou pokazíte, nechcete už narazit na sebemenší drobný problém. Plech dejte stranou a počkejte, než těsto lehce neoschne. V mém případě to bylo asi 3/4 hodiny. Když na makronkách vyplavou nějaké bublinky, propíchněte je jehlou. Pak postupně dávejte plechy do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte vzhledem ke zkušenosti s vlastní troubou asi 12 minut. Po upečení nechte hotové makronky zcela vystydnout, dříve je z plechu nesundávejte!

Fáze 6
Máte už hotové, krásné, pevné, barevné makronky. Slepovat je můžete čímkoliv. Často se používá džem, čokoládová ganáž, máslový krém. Já jsem smíchala mascarpone (250 g), máslo (50 g), cukr (100 g), pár lžic pomerančového džemu bez kousků ovoce a barvivo. Slepte upečené makronky a dejte je vychladit do ledničky.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 6 - Makronky 1 : 1 Mistr chuti

  • Radule napsal:

    Taky nepovedlo. Ach jo, vyspím se na další pokus, s tímhle receptem se to pokusím pokořit :D

  • Lukáš napsal:

    A to je důvod, proč si je vždycky raději koupim u Paula, ta práce…!

  • Lucka napsal:

    Pobavená jako u ostatních článků a nedá mi to, taky asi zkusim :-D

    • admin napsal:

      Po pravdě musím říct: já se moc nebavila. Ani můj muž se nebavil. Ani náš pes a kočka se nebavili. Za sousedy nechci mluvit, ale určitě slyšeli, že vařím.
      Ovšem zpětně, zpětně se směju a mám radost, že máte radost!

  • Vložit komentář