FB

logo

Mascarpone al limone by Ridi

08/05/2013


Cheesecake (spolu s tiramisu, panna cottou a créme brulée) v české gastronomii prožívá velký boom, oproti tomu v Itálii raději servírují jeho jemnější variantu Mascarpone al limone. Výroba je podobná, jen s tím rozdílem, že se po dodání krému dort už nepeče a i po vychlazení je (familiárně řečeno) měkký. Chutná velmi svěže, přesto – pokud se před návštěvou chcete blýsknout moderním dezertem, zkuste něco s jistějšími vizuálními výsledky. Méně známého příbuzného dortu cheesecake, Mascarpone al limone, jsem zkusila podle vycházející italské hvězdy Emanuela Ridiho.

MASCARPONE AL LIMONE

Korpus:
100g hranatých máslových sušenek bez náplně
125g másla

Krém:
500g mascarpone
4 žloutky
4 lžíce cukru
1 citronová esence
2 citrony

Rozemleté sušenky smíchejte se změklým máslem. Směs rozprostřete do formy (není potřeba vymazat) ve stejné výšce po celé ploše. V předehřáté troubě pečte na 180 stupňů (asi čtvrt hodiny).

Mezitím si připravte krém smícháním žloutků, cukru, šťávy z citronů a esence. Do tohoto základu zašlehejte mascarpone, já jsem navíc vmíchala pár lžiček želatiny (nabobtnalou želatinu stačí před použitím zahřát, doporučuji hrnec s dvojitým dnem na bázi vodní lázně, aby nepřešla varem a neztratila tak želírovací schopnost).

Dort je poté potřeba dostatečně vychladit (minimálně přes noc), přesto počítejte s tím, že jeho konzistence nebude zcela kompaktní a při servírování bude pracnější docílit estetického vzhledu (což ostatně dokazuje i pokus na iDnes.cz). Já jsem dortík dělala jako dárek k narozeninám a věřte, že stav na fotografii je poslední publikovatelný (po nakrájení totiž vypadal, jako by přes něj proběhlo stádo volů a pak závratnou rychlostí zmizel úplně).

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář