FB

logo

Med z pampelišek

15/06/2013


Častou položkou receptu je bio citrón. V návodech na domácí med z květů (pampelišky, bezu, lípy…) se uvádí, že máte plodiny sbírat na horských loukách. Opomeňme ty, kteří bio citróny (často dokonce nazývané jednoslovně biocitróny) mají doma běžně, a opomeňme řadu těch, kterým za domem kvetou Krkonoše. Samozřejmě není ideální česat bezinky u přípojky na dálnici, ale v rámci životního prostředí ve velkém pražském parku nenatrháte kontaminovanější rostliny, než ve středočeské vesničce. Já jsem se pro smetánku lékařskou vydala k meandrům Botiče. Za necelých pět dní byly všechny tyto louky zatopeny povodňovou vlnou 2013.

Jistě, není to med v pravém slova smyslu. Nicméně zdravotní účinky téhle trvalky (a možná bych mohla napsat vytrvalky, protože kromě plošného růstu v Evropě si vydobyla místo i v nehostinné Asii) patří mezi známé babské know-how. Už báby našich prabáb (krásný obrat z Cirkusu Humberto) pampelišku používaly při léčbě zažívacích potíží, cukrovky, zánětů očí i žlučníku. Kromě toho má pozitivní vliv na zánět močových cest a střev, pomáhá při nechutenství a má antibiotické účinky.

Časově a cenově nepříliš náročná příprava plodí při závěrečné ochutnávce skutečné uspokojení. Já se o něj hodlám podělit o Vánocích s kolegy z práce, které kromě obligátní knižní nadílky bude čekat balíček home made výtvorů. A na tom je potřeba “vyšívat” (jak se u nás říká práci s maximální prioritou) co nejdříve.

PAMPELIŠKOVÝ MED
500 g hlaviček smetánky lékařské
2 citróny
1 pomeranč
2 kg cukru krystal
2 l vody
hrst bylinek (dala jsem za oknem vypěstovanou citrónovou trávu a meduňku lékařskou)

Květy pampelišky někdo radí omýt, ale tímto způsobem se z nich vymyje pyl – tedy jedna z nejhodnotnějších složek. Takže já jsem je po natrhání naložila do vody, přidala na plátky nakrájené citróny, pomeranč a pokrájené bylinky. Tato směs se musí nechat pořádně vyluhovat, stačí den, dva. Poté jsem šťávu pečlivě přecedila do čistého hrnce a dala ji vařit. Jakmile bublala, přidala jsem všechen cukr, promíchala a snížila teplotu. Za občasného míchání pak “nastávající” med houstne. Jeho konzistenci za studena lze vyzkoušet tak, že jej kápnete na talířek a počkáte, až vychladne. Nezapomeňte, že v horkém skupenství je vodnatější, po vychladnutí se pak táhne.

Hotový med lijeme do čerstvě vymytých skleniček (opravdu to při žádném zavařování neopomíjejte, protože plísní napadený obsah za to urychlení nestojí) a po zavíčkování obrátíme dnem vzhůru. Med je dobrý nejen do čaje, ale i pro slazení různých jídel (takovou rajskou omáčku doslazenou lžící medu povýšíte nepředstavitelně), nebo na pečivu s máslem.

Rozbouřený pražský potok Botič…

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Med z pampelišek

  • Kejm napsal:

    je senzační! mám jej možná i radši než včelí, mňam

  • admin napsal:

    :) Sice neobsahuje všelék propolis, ale chuťově je vážně výtečný a zdravý jakbysmet!

  • Vložit komentář