Nejnovější
Sektival 2018 t...
Skvělá šumivá vína v kombinaci s vybranými delikatesami dle doporučení Davida Krále, dvojnásobného mistra České republiky v sommelierství – to je Sektival, tradiční festival sektu, který letos proběhne již ve svém třetím ročníku.
Vloni se do Sektivalu zapojilo přes 40 restaurací v Praze, Brně, Ostravě a Plzni. V letošním ročníku zve návštěvníky více než sedmdesát gastronomických podniků po celé České republice, například v Hradci Králové, Jihlavě, Domažlicích, Jičíně či Pardubicích. Návštěvníci se mohou těšit na speciální degustační sektivalová menu, ke kterým ...
Pečená britsk...
Stejně jako my, mají i Angličané několik receptů, u kterých se s náročností „nepářou“. A patří mezi ně i pečená brambora, kterou podávají specializované fast foody (ano, McDonald´ s bramborami) a v marketech se najdete řadu omáček na jejich plnění.
A jak to můžete mít rádi vy? S tuňákem, kukuřicí a majonézou? S fazolemi v rajském nálevu? Se sýrovou omáčkou? Přicházím s tipem na oblíbenou kuřecí minutku, která nás doma baví s pečivem, hranolky, nebo právě pečenou bramborkou.
PEČENÁ BRAMBORA
2 větší brambory
20 g másla
Špetka soli
Brambory opláchneme, ...
Hovězí závit...
Hra s Mikrofarmou byla trefou do černého, neboť jejich obchůdek na pražském Jiřáku mám za rohem od práce a kde jinde, sakra, koupíte bez objednání jehněčí kotletky, nebo vyzrálé maso na omáčku? Tentokrát jsem se rozhodla zaexperimentovat a zkusit si v kuchyni pozici – udělej co tě napadne. Zaplať pánbůh, to na konci bylo odměněno výsledkem - a pochutnej si. Vyzkoušejte s Majstrem tuhle baštu…
HOVĚZÍ ZÁVITEK S DÝŇOVÝM PYRÉ5 tenkých plátků hovězího krku
5 plátků slaniny
1 malá ...
Zálesácká pi...
Pečeným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso. :-)
ZÁLESÁCKÁ PIVNÍ ŽEBRA
6 kusů hovězích žeber
1 cibule
1 mrkev
150 g celeru
5 stroužků česneku
300 ml piva Litovel Premium
200 ml červeného stolního vína
200 ml hovězího vývaru
1 dcl oleje
150 g rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
Jarní cibulka na ozdobu
V pekáči na oleji orestujeme ...
Brownies s jaho...
Všechna “uvařeno s úspěchem” či “dalo se to” mě naučila, že existují jen dvě jistoty: Oblíbená restaurace a brownies. Brownies není nikdy dost. Pravidelně se saturuji jejich best variantou, čas od času hledám změnu. A obměněný recept, větší než malé množství jahod i zálivka z čokolády brečí po sdílení receptu II. Takže tady ho máte, zapijte ho červeným demíčkem od Bohemky a udělejte to třeba příští týden na Valentýna.
ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES S JAHODAMI
113 g másla
500 g čokolády na ...
Adventní pivn...
Jak jinak. S křížkem po funuse, pozdě a později, ale přece. I letošní rok začíná Majstr doporučeními na Vánoce, stydí se a zaručuje, že oblíbená pivní polévka překvapí nejen vůní exotického koření, ale i svou jednoduchostí…
ADVENTNÍ PIVNÍ POLÉVKA
0,5 l piva Litovel Moravan
0,5 l zeleninového vývaru
4 vejce
300 g zakysané smetany
3 rohlíky
80 g másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
Špetka soli, cukru
Na dochucení: mletá skořice, mletý kardamom, mletý pepř
Na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka
Do hrnce nalijeme pivo ...
Vánoční cukr...
Jen málo který politik, současný i minulý, muž či žena, je tím, jehož recept bych ráda publikovala. Ale Hana Marvanová mezi ně patří, proto pro mě pečení pro iReceptar.cz byla radost. Radost o to větší, že výsledné cukroví všem chutnalo a od letoška jej zapojuji do pravidelného vánočního repertoáru.
VÁNOČNÍ CUKROVÍ PODLE HANA MARVANOVÉ
420 g hladké mouky
280 g másla
140 g cukru
60 g loupaných, namletých mandlí
1 pytlíček vanilkového cukru
20 g kakaa na vaření
2 žloutky
špetku skořice
Krém:
250 g másla
Lžíci moučkového cukru
Lžíci ...
Sommelier roku ...
Do jisté míry je káva s nejlepším českým sommelierem jako setkání třetího druhu. Při každé druhé otázce Majstr ví, že se ptá špatnou hantýrkou, nebo na něco, co už řešil kdejaký laik před ním. Doplňující dotazy se týkají názvosloví. Z druhé strany je to náhled do světa, který vůbec není tak vzdálený, jak by se chtělo zdát: Víno a jeho filozofie jsou na dosah ruky. A nesílí jen chuť, ale i hlad po tom, alespoň trochu degustaci ...
Islandský SKYR...
Každý, kdo žil nějakou dobu v zahraničí, vám řekne, že mu tam chyběly knedlíky a tady mu pak chybí slaná karamelová čokoláda a SKYR. To první kupuju v Candy store na IPáku, to druhé s velkou pompou konečně dorazilo i na pulty českých prodejců. V praxi to znamená, že v Bohušovické mlékárně nakoupili mléčnou kulturu z Islandu a vyrábí tuhle parádu v přírodní i ovocný variantě u nás. Takže vivat. A honem zkoušíme. Na poprvé ...
Fofr vafle
Na nás mlsaly si se sladkým přijdete nejen po obědě, večeři, nebo při koukání na televizi. Vyloženým gólem je totiž sladká snídaně. A když se jednou hecnete, že zkusíte vafle, narazíte záhy na problém č. 1: Na těsto se čeká skorem do oběda, tak jakápak snídaně. Pokud budou vafle k večeři, zkuste super belgický recept od Kluků v akci. A jestli čekat nechcete, vydejte se Majstrovou cestou… Jo a k těm dalším problémům: přihodím pár ...
Třeba zamilova...
Santa Claus vítá v nákupním centru. Halloweenské masky jsou v módě. Valentýn je den, kdy musíte oslavovat lásku. Jak by řekl Jägermeister, král si vždycky najde dobrej důvod se namaskovat, opít, pomilovat, dobře najíst. Takže ať už jste si 14. února dávali “světový náramky Pandora”, nebo se valentýnské komerční psychóze smáli a vyrazíte v květnu na Petřín, vyberte si sami, kdy si sladké čokoládové košíčky s ovocem vychutnat.
ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S OVOCEM
150 g tmavé čokolády na vaření
25 g ...
Nejen vánočn...
Můj muž jim familiárně říká “kočičí blitky” a já jsem si jimi ochotná ušpinit ruce na Vánoce, v dubnu i v úterý. Moc ráda bych uvedla zdroj nejlepšího receptu, který na marokánky mám, ale znáte ty cesty: vaše maminka někde něco ochutná, chce recept, dostane okopírovaný obrázek stránky v kuchařce… A vy prostě nevíte, která to byla. Soudě podle food stylingu na fotografii tak sedmdesátá léta :-D Každopádně smekám a doporučuji!
MAROKÁNKY
1/4 l smetany ke šlehání
4 lžíce hladké ...
Před Vánoci h...
A protože není čas ptát se, kdo je kdo, sdílím dobrou rychlovku s nádechem sladkoindické kuchyně. Dáte jí (nebo z většiny) dohromady z ingrediencí, které zrovna bivakují ve vaší spíži a po gulášku nebo steaku tisíckrát jinak, je to osvěžující změna. U tohoto receptu platí víc než kdy jindy, že si to musíte domyslet tak, jak to chutná vám, protože my jsme ho s mužem a švagrem dávali dohromady doslova jako pejsci a kočička, co vymýšlí ...
Tiramisu na zaj...
Asi je na místě otázka, kam se na posledních několik týdnů ztratil Majstr. Tak za prvé dlouho bojoval se zánětem průdušek a další nezanedbatelnou dobu s následky dlouhodobého užívání antibiotik. To mu vygenerovalo tolik práce v ´civilním´ zaměstnání, že jen hasil deadliny a stíhal si na blog sotva vzpomenout. A pak – se musel po jedenácti letech rozloučit se svojí psí spřízněnou duší. A když člověk nemá radost z ničeho, nebaví ho pak ani péct, ochutnávat, ladit, nebaví ho fotit ...
Podzimní jable...
Americký ovocný páj je jednou z dalších západních pochoutek, které si právem získaly svou oblibu i u nás. Směs horkého ovoce v obalu okořeněném jemně štiplavou skořicí zaboduje jistě i u vás doma. Výhodou je, že takhle můžete zpracovat jakékoliv přebytečné ovoce, Majstr kromě jablek tentokrát přidal hrušky. Navíc si můžete pohrát i s formátem koláče – přikrýt ovocnou náplň úplně, nebo mřížkováním, připravit jeden velký koláč, nebo tucet malých ve formě na muffiny. A pak samozřejmě upravit ...
Dvanáctihodino...
Stejně jako je na podzim sezóna jablek, tak přichází v jídelníčcích na řadu i hutnější jídla, včetně pečené drůbeže. Takže tentokrát dlouze, ale jednoduše připravovaná kachnička. Zároveň si s tímto receptem odmazávám další rest, neboť už u minulého receptu na kachní baštu se švestkami jsem slibovala, že dodám know-how i na tuhle baštu. Jako bonus přihazuji recept na nejlepší houskový knedlík na světě.
DVANÁCTIHODINOVÁ KACHNA
1 celá kachna
4 červená jablka
3 lžíce medu
Koření: sůl, kmín, bobkový list
Kachnu kupujeme čerstvě ...
Thajská polév...
Měli jsme tu molekulární kuchyni (neidentifikovatelné konzistence, nepředvídatelné tvary, pestré barvy, změny skupenství, aplikování chemie), carving (vyřezávání nejrůznějších tvarů a šíleností do ovoce), éru polévek, hamburgerů… Teď je IN asijská kuchyně. Poněkud odlišné vnímaní chuťových buněk začali čeští restauratéři řešit poevropštěním některých pokrmů (mai phet – málo pálivé). Majstr si proto ujíždí třeba na euroasijské kuchyni Yam Yam. Tento recept budeme tedy Tom Kha Kai spíš přezdívat. Pokud budete chtít originál, budete shánět řadu surovin (a třeba ...
What´s new? 2....
K Ježíšku bych chtěla dostat větší časový badžet. Vydala bych se na ty spousty food akcí, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Mimo ně, bych si obcházela vytipované obchůdky s výrobou mozzarelly, čajů nebo koření a psala o všech těch vůních. Měla bych čas poctivě kouknout na každou mailovou zprávu o novince (a v opravdu snovém světě i najít si distribuci a všechno ochutnat). Takže se vraťme nohama na zem, a snažme se alespoň vytipovat priority.
Sobota 3. ...
komentáře: 2 - Med z pampelišek
je senzační! mám jej možná i radši než včelí, mňam
:) Sice neobsahuje všelék propolis, ale chuťově je vážně výtečný a zdravý jakbysmet!