FB

logo

Movie: Láska na kari

03/03/2015

Movie: Láska na kari Takhle vypadá recept na úspěch: švédský režisér Lasse Hallström se přes filmy Pravidla moštárny, Žít po svém, Hačikó - příběh psa, Lov lososů v Jemenu nebo seriál New Amsterdam prokousal ke skutečné lahůdce: Lásce na kari. A i tentokrát prokázal neuvěřitelný cit pro hmatatelné vykreslení všech pocitů. Ve svém posledním snímku navíc zapojil i chuť. Ostatně v minulosti už flirtoval s “Čokoládou”, ale dnes zůstaňme u indického kari. Bude vám s jistotou chutnat.

Už první záběry snímku voní, září barvami a chutěmi. Po boku Hassana Kadama se v nich dozvíte o prastaré indické filozofii, podle níž, má “život svou vlastní chuť”. A abyste mohli své chutě vařit, musíte zabíjet. Tvořit duchy. Duchy, kteří jsou pak v každé ingredienci… Hassanova rodina se po vyhrocených politických událostech stěhuje do Evropy a jejím prvním cílem je Anglie. Kadamovi se ale zakrátko vydávají na další cestu a cíl je jasný: Najít zemi, kde je teplo a zelenina, která má duši. Z cestování Evropou od severu po jih se ukáže, že pokud je Švýcarsko předkrm, musí být hlavní chod jedině Francie. Ale pravda je, že francouzské jídlo je opěvované po celém světě, tak proč by místní měli chuť na kari?

S prvními záběry z Francie film začíná linout vůněmi domácího chleba, farmářského sýru, olivového oleje… Začíná skutečná filmová degustace, skutečný food požitek. A Kadamovi musí dělat kompromisy: Zvyknout si na fixní ceny (neboť každý Ind je skvělý obchodník a žádný dobrý byznysmen nekývne na první nabídku). Bojovat s předsudky o přistěhovalcích a uzavřenou komunitou, kde každý zná všechny, a všichni znají každého.

„To že jsem chtěl slevu, neznamená, že jsem chudý. Znamená to, že šetřím.“

„Restaurace Kadamových je jen etnický fast food.“ (Ve skutečnosti příprava hlavního indického jídla zabere tři dny.)

Těžko říct, kolik restaurací se zlatými lustry a michelinským oceněním doslova čpí samotou francouzského venkova (i když ani pan ministr to nemá daleko). Ale právě tahle destinace je novým domovem Kadamových a začíná boj na ostří nože s upjatou restauratérkou madame Mallory. Jak ji nejvýstižněji popsat?  „Má jednu, chce dvě.“ „Děti?“ „Ne Michelinské hvězdy. Děti jsou překážka.“ A pak je tu samozřejmě její pomocnice Marguerite… V konečném výsledku má největší chuťovou hodnotu osobitost, sociální cítění a stará dobrá interpersonální komunikace. „Designové porce“ (jak nedávno trefně nazval kamarád vytříbenou kuchyni) klesají ke dnu pod tíhou velkorysé tabule, světel a uvolněné lidskosti.

Hassan se v rodinné restauraci učí, že suroviny nestačí ulovit, ale je potřeba je najít v srdci a dát je do hrnce. Jazyk filmu rozdýmá vaše chuťové buňky. Jednoduše máte chuť se zakousnout do něčeho, na čem se na spodní i vrchní vrstvě vytvoří křupavá KRUSTA. Chuťovým příměrům sekundují hravé přirovnání: „Kuchyně jako staré a unavené manželství.“ Všechny indické chutě dokresluje laskavý humor (jaké klišé, ale v tomto případě to prostě sedí jako prdel na hrnec) a výsledek je dokonalý: v dobré náladě máte neodbytnou chuť na indické kari.

„Proč měnit recept, který je starý 200 let?“ „Protože, madam, 200 let je možná moc dlouho…“

Film mluví o tom, že stačí jedno sousto a lze poznat, jestli má kuchař potenciál. Bohužel, u mě by záleželo, sousto čeho by to bylo. Ale tahle fatalistická myšlenka se mi líbí. Můžeš jednou vystřelit a jen trochu štěstí a správný vítr ukážou, jestli se trefíš.

Kamarádka mi vyprávěla o tom, že se viděla se svým bývalým partnerem a on jí povídal o tom, jak miloval její kuchyni. „Skoro jsem zapomněla, že jsem dělala kachnu se švestkovou omáčkou!“ Tímto lze potvrdit další filmovou quotation: Jídlo jsou vzpomínky.

Láska na kari

Láska na kari

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Movie: Láska na kari

  • aDel napsal:

    To jste napsala přesně, tenhle film pohladí na duši. Koukali jsme s přítelem a oba se dobře pobavili, takže žádný “odstíny šedi” :-D

    • admin napsal:

      Však je to umění kompromisu: můj muž se mnou koukal na seriál SATC a já jsem o víkendu byla na Rychle a zběsile 64 :-D

  • Vložit komentář