FB

logo

Mušle na víně: To chceš

07/04/2015

Mušle na víněKdyž si mořské plže objednáte v restauraci, přemýšlíte nad tím, jak takovou božskou manu zdejší šéfkuchaři stvořili. Mušle na víně jsou skutečným vrcholem středomořské kuchyně a mám pro vás skvělou zprávu: zvládnete je delikátně připravit i vy. Evropané zbaští asi 100 tisíc tun slávek jedlých. Je na čase, se na téhle spotřebě podílet…

MUŠLE NA VÍNĚ

1250 g slávek

150 ml bílého vína

1 žlutá cibule

1 šalotka

3 stroužky česneku

100 g másla

Citrón

Olivový olej do základu

Sůl, pepř, tymián, bobkový list, čerstvá petržel

Před vařením ponoříme mušle tak na 20 minut do vody a při vyndávání je postupně všechny očistíme kartáčkem. V hrnci na olivovém oleji osmažíme na kolečka nakrájené cibule do zlatova a přidáme na plátky nakrájený česnek. Poté do hrnce hodíme 3 listy bobkového listu, špetku tymiánu a základ zalijeme vínem.

Jakmile začne směs vařit, vložíme do ní umyté mušle, promícháme, vše posolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Mušle dusíme jen 10 minut, nakonec do nich přidáme kousek másla, nakrájenou petrželku (nebojte se většího množství) a na kousky nakrájený citron. Vše ještě přikryjeme pokličkou a pořádně s celým hrncem zatřeseme.

tip Nepoužívejte sušenou petrželku, pokrm by tak ztratil grády. Bylinky můžete mít nastartované v mrazáku, stačí je omýt, osušit, naskládat do silné trubičky a zabalit do alobalu. Pak už jen pravidelně okrajujete potřebné množství a zbytek vracíte do mrazničky.

A je čas báječnou středomořskou pochoutku podávat (celé mušle i s vývarem v hlubokém talíři) s bílým pečivem a zbytkem dobrého vína, já mušle při vaření i hotový pokrm u stolu zalévala mikulovským Chardonnay 2013 Sommelier Club. Dvojitá radost!

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář