FB

logo

Nejen vánoční mor: Marokánky

09/02/2016

Marokánky

Můj muž jim familiárně říká “kočičí blitky” a já jsem si jimi ochotná ušpinit ruce na Vánoce, v dubnu i v úterý. Moc ráda bych uvedla zdroj nejlepšího receptu, který na marokánky mám, ale znáte ty cesty: vaše maminka někde něco ochutná, chce recept, dostane okopírovaný obrázek stránky v kuchařce… A vy prostě nevíte, která to byla. Soudě podle food stylingu na fotografii tak sedmdesátá léta :-D Každopádně smekám a doporučuji!

MAROKÁNKY

1/4 l smetany ke šlehání

4 lžíce hladké mouky

5 lžic krystalového cukru

50 g másla

200 g směsi oříšků, rozinek, kandované pomerančové kůry, citronu, brusinek (…)

250 g čokolády na vaření

Smetanu, hladkou mouku a cukr svaříme ve vodní lázni v hrnci s dvojitým dnem. Do kaše přidáme máslo a směs ořechů a dalších namíchaných dobrot. Na plech dáme pečící papír a dvěma lžičkami z připraveného těsta tvoříme placičky. Ty pak pečeme na 150 stupňů do zlatova (Majstr je má raději světlejší).

Z trouby marokánky vyndáme podle barvy, nikoliv podle tvrdosti. Stoprocentně ztuhnou až po vychladnutí. Jakmile se tak stane, rozehřejeme čokoládu (prosím vás ano, zase hrnec s dvojitým dnem, nechtějte vědět, kolika kuchařinkám jsem ho dala k Vánocům) a máčíme v ní placičky ze spodní strany. Líní specialisti (přiznávám se) mohou marokánky z vrchní strany čokoládou jen pocákat (dávám mléčnou, bílou).

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář