FB

logo

Nejlepší nakládaný hermelín?

15/09/2013


Někdy se člověku stane, že ve svém věku (rozumějte později než by bylo záhodno) objeví food Ameriku. Mně se to podařilo v moment oslav čtvrtstoletí, při kterých jsem si objednala první hospodský nakládaný hermelín. Jak jsem do té doby mohla tušit něco o magii chuťových variací?

Média (a tím myslím především internet) jsou přehlcena hodnocením restaurací (co do služeb i nabídky), cukrářů (dorty rulez), zlatavých moků… A mezi těmito high disciplínami se vylíhli lovci nejlepšího nakládaného hermelínu. Jde o skvadru různorodou podobně jako cílová skupina stolního kalendáře a pojali svůj výzkum neméně odborně, než food recenzenti. Jak hermelín chutná? Jaký má doprovod (tedy „spolunaložence“ většinou zeleninové)? Pečivo? Jak vybalancovat jeho hodnocení cena versus chuť?

Mezi vážné zájemce o tuhle klasiku jsem se zařadila po tom, co jsem ochutnala nakládaný hermelín s brusinkami, beraními rohy a ledovým salátem zapíjený točeným kvasnicovým Bernardem v Café Jericho. Od té doby trpím syndromem srovnávání hermelínových pochoutek; dalo by se tedy říct, že mám standardní chorobu s nestandardními projevy. Nehledám nejlepší nakládaný hermelín, hledám lepší, než je tenhle jeden.

Šampion │ Café Jericho

V této galerii je dokumentovaná MOJE HERMELÍNOVÁ CESTA. Snímky jsou z mobilu, focené leckdy rukou ovládanou větším než malým množstvím promile v krvi, ale o to mají reportážnějšího ducha (pěkný novotvar).

Na tetíně

Na tetíně umějí vařit. Parádní grilovaná žebra, vždy čerstvý tatarák, bezkonkurenční koleno na prkýnku. Domácí nakládačka hermelínu v paprikovém pyré tak byla jen báječnou třešničkou za jejich puncovaným českým standardem. Jen prosím – příště nechme to věčné doprovodné zelí…

Mlsnej kocour

U Mlsného kocoura nakládaný hermelín marinují s česnekem a bylinkami v chilli oleji. Do toho všeho ovšem ještě přidávají větší, než malé množství cibule a beraních rohů – a výsledná variace je divoká asi jako dort pejska a kočičky. K pivu příliš bylinkové, k vínu moc kořeněné, předem krájený chléb mírně oschlý. Ne, opravdu je hodně daleko do toho, aby milovníka nakládaného hermelínu nějaký recept vyloženě popudil, ale někdy je méně více!

Banquette Nakládaný hermelín

Konečně obstojný zástupce jednorázového naloženého hermoše. Za necelých 40 korun (Tesco) je Banquette ideální první sýrová pomoc. Hermelín je v rostliném oleji a směsi celého pepře pěkně proleželý, chuťově spíš umírněný (lehce tvarohový), s přídavkem cibulky. Když si k němu stejně jako já pořídíte čerstvý tygří chléb, parádní svačinka je na světě.

Café Baretta

Café Baretta je spojena s pizzerií a mimo nápojů tu tak servírují i polévky či saláty. Jejich nakládaný hermelín svědčí o tom, že pochází z velké kuchyně. Kromě obligátní cibule, beraních rohů a feferonky je prokládaný sušenými rajčaty a olivami, tahle kombinace chutná výborně. Jediné drobné mínus dávám za to, že k hermoši nenabízejí domácí nebo pizza chléb.

Starobrněnská pivnice na Divadelní

Starobrněnská pivnice v Divadelní ulici točením 14 stupňového piva Březňák k objednávce nakládaného hermelínu vyloženě vybízí. Přestože grilovaný kolega voní na dálku po směsi koření, nakládaný hermoš (podávaný v kaluži oleje) je po chuťové stránce poněkud skoupý. Koření ho zde pouze mletou sladkou paprikou a ve spojení s cibulí a jemně pikantní papričkou chuťově téměř zaniká. Příjemná obsluha jej podává s drobnou zeleninovou oblohou a čerstvě krájemným chlebem.

Bar Čekárna

V Čekárně jsem (doslova) narazila na nakládaný hermelín v plenkách. Po půlnoci, kdy se rozjeté osazenstvo vrhlo na všechny nabízené pochutiny, bylo zřejmé proč. Čekárna je lokál, který nemá zapotřebí nakupovat ve větším množství, aby se “materiál” náležitě rozležel. Priorita je uhasit hlad a to se tady daří bez problémů. Chuťově tenhle pepin neurazí: klasická kořenící směs na hermelín, červená paprika a čerstvý česnek. Navrch poctivá chilli paprička a tomu předkrájený, lehce oschlý chléb. Po pár pivech nefiltrovaného Gambrinusu (4 dcl 27 Kč) dobré plnidlo.

Hospoda Brouk

Přestože je odbyt u Brouka v době koncertů nezanedbatelný, tenhle kousek byl rozměklý skutečně do krásy. Štamgasti si ho pamatují pro nezaměnitelnou (a chutnou) kombinaci s vlašskými ořechy. V hospodě Brouk se navíc nespokojí s několik dní starým chlebem typu Šumava, ale k hermoši servírují krajíce čerstvého kmínovového. Po snědenení má člověk nutkavou potřebu si dát repete.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Nejlepší nakládaný hermelín?

  • aDel napsal:

    Tohle mě hodně baví. Je pravda, že hospoda bez hermelínu, to není na žádnou velkou pitku. Při kojení prckovi ty ostrý a mastný dobroty nedělaly dobře, ale už končíme, tak se těším !

    • admin napsal:

      Nejenže si dáte brzy nakládaný hermelín, ale za pár let po sobě i začne uklízet. Prostě Nadějné vyhlídky :-D
      BTW: Těch hermošů mám v telefonu tunu. Kdo to za mě ale hergot vloží na ten web?!

  • Vložit komentář - admin