FB

logo

Panna Cotta s mangovým přelivem

21/10/2012

Plánované víkendové posezení s přáteli je zároveň dobrou příležitostí pustit se do něčeho speciálního, dlouho plánovaného. A protože jsem se chystala na svařenou smetanu (rozumějte Panna Cottu), pro jistotu s denním předstihem jsem se do ní pustila. Přestože byl výsledek božský, po zkušenosti s přípravou musím citovat maminku: “Na tom není co zkazit”. Takže si denní odstup odpusťte a nechte se za tuhle lahůdku do sytosti pochválit.

Původně italský dezert si už oblíbili labužníci v celé Evropě a jeho různé varianty můžete ochutnat jako tradiční řeckou, nebo francouzskou sladkou tečku. Ve své podstatě se jedná pouze o svařenou smetanu s želatinou a cukrem. Vyřádit se pak můžete u aranžmá s ovocnou omáčkou, čokoládou, karamelem… Originál se nicméně podává s lesními plody, a protože v lesích už těžko narazit i na houby, natož borůvky a kompotované ovoce je skoro urážkou téhle laskominy, pustila jsem se mangového přelivu.

PANNA COTTA
Pro 5 porcí:
500 ml smetany (použila jsem extra 40% šlehačku)
30 g cukru (většinou se sladí více, ale za mě je méně často více)
1 lusk vanilky
3 lžičky nebo 4 plátky dortové želatiny
5 lžic mléka
pár kapek mandlové esence

Ovocný přeliv
1 mango
100 g cukru
5 lžic citrónové šťávy

Smetanu svařte nejlépe v hrnci s dvojitým dnem, který funguje na bázi vodní lázně a připálit v něm mléko (šlehačku) se nepovede ani největšímu expertovi. Do horké smetany přidejte cukr, mandlovou esenci, dřeň z vanilkového lusku (opatrně rozkrojte nožem a vyškrábněte celý obsah lusku) a přihoďte i lusk samotný.

Želatinu rozmíchejte ve studeném mléce, dokud nenabobtná. Potom ji zahřejte na plotně, nesmí ale přejít do varu! Do želatinové směsi pak zamícháte několik lžic ochucené smetany, promícháte a nalijete vše do smetanového základu. Chvíli společně zahříváte.

Nezapomeňte vylovit lusk z vanilky a můžete plnit formičky. Chladit v ledničce stačí dvě, tři hodiny. Pokud použijete klasickou želatinu na vaření, počítejte s tuhnutím přes noc.

Formičky jsou ideální gelové, protože se vám z nich bude dobře dezert vyndavat. Pokud je ale nemáte a nechcete válčit se sklem (protože to stačí posadit poháry do teplé vody, stěny krému popřípadě oddělit opatrně nožem a ze sklenice lze “vyklepnout” také), prostě vyberte hezké skleničky (u mě se to zúžilo na výběr 5 stejných kousků :) a podávejte jako pohár.

Zatímco krém se chladí, máte dost času na vytvoření ovocného doprovodu. Mango oloupete, okrájíte a kousky necháte se sklenicí vody rozvařit (podle potřeby podlijte vícekrát). Jakmile je ovoce měkké, ještě horké rozmixujte i se zbytkem vody, přidejte cukr a citron. Chladné pyré můžete buď klást do pohárů, nebo po vyklopení Panna Cotty jím dezert zalít.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář