FB

logo

Pečená treska s remuládou

10/02/2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrůměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele země­koule představuje 16 kg ryb, statistická roční spotřeba na jednoho Evropana činila 11 kg. V Česku je spotřeba ryb velmi nízká a několik posledních let stagnuje na 5 až 5,5 kg ročně, z toho asi 1 kg jsou ryby sladkovodní. Lékaři radí zvýšit roční spotřebu ryb optimálně na 17 kg na průměrného obyvatele. A protože dobrého jídla není nikdy dost a ryb už vůbec ne, pojďme si připravit porci bílkovin, vlákniny a mastných kyselin. 

PEČENÁ TRESKA S REMULÁDOU

RYBA:

500 g filetů z bílé tresky (čerstvá se cení, zmražené výrobky jsou bohaté především na vodu)

Drcený kmín, sůl, olej, šťáva z citronu

Maso opláchněte, vysušte papírovou utěrkou a naskládejte ho na plech. Z jedné strany, nahoru, jej posypte solí, kmínem a zakápněte citronem. Poté na každý kousek masa kápněte malou lžičku oleje. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut.

REMULÁDA:

150 ml majonézy

50 g řapíkatého celeru

1 vejce

1 lžička plnotučné hořčice

1 lžička citronové šťávy

1 lžička olivového oleje

Sůl, mletý pepř

Zatímco se peče maso, připravte si přílohu (hodí se bramborová kaše, šťouchané brambory s cibulkou, nebo hranolky, kterými ale v zásadě dietní jídlo “zabijete”). A také remuládu, která z obyčejného pokrmu vykouzlí specialitku. Oloupejte řapíkatý celer, nakrájejte jej na malé kousky a zamíchejte do majonézy.

Do omáčky protlačte mřížkou i vajíčko uvařené natvrdo, přidejte olej, hořčici, citronovou šťávu a koření. Remuládu promíchejte a před podáváním ji nechte vychladit v ledničce.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář