FB

logo

Pekárna Kabát: Tady je to ještě v pořádku

02/06/2014

Pekárna Kabát
Představte si, že se po cestě domů zastavíte “na jedno” v baru. Vedle vás sedí nenápadný chlapík středního věku a po pár povrchních větách ze slušnosti se rozpovídáte o cestování, politice, filozofii. A co víc, ve všem si vzájemně rozumíte. Od společného nadávání se přesunete k souhlasnému pokyvování nad tou či onou knihou, osobností, výrokem… Odcházíte domů o mnoho hodin později s pocitem, že je to v Česku ještě v pořádku. A přesně takový pocit jsem měla při nahlédnutí pod pokličku pražské pekárny Kabát.

Potraviny na pranýři.cz

V minulých textech jsem opěvovala čokoládové dezerty, pečená masa i polévky; takže mi snadno uvěříte další food vášeň – pro dobré pečivo. Po jedné odpolední návštěvě ve stánku Pekárny Kabát, jsem proto v duchu stvořila rovnou pekařské desatero, ve kterém vidím paralelu českého potravinářství vůbec.

1) Aby výsledek stál za to
Když si jdete zacvičit (spíš když se dokopete k tomu si zacvičit), vaše tělo vyplaví omamný endorfin, který předešlou námahu ve vašem mozku přetiskne na parádní zážitkovou jízdu. A to hledám i u ovocného koláčku, který si koupím: možnost si ho vychutnat do poslední kůrky a nelitovat jediného investovaného desetníku. A existuje jen jeden, do jehož krajů je ručně vytlačovaný tvaroh. Tleskám.

2

2) Protože domovina
Když vejdete do obchodu na severu Evropy, nejblíž vchodu jsou tuzemské potraviny, za jejichž kvalitu prodejce ručí. Dál jsou potraviny z Evropské unie, které obchodník taktéž může jen doporučit. A nakonec jsou řazeny potraviny vyrobené mimo Evropskou unii, které si můžete koupit na vlastní nebezpečí. I my bychom měli roztočit vnitřní kruh spotřeby, hledat kvalitu a vracet peníze zpět těm, kteří zaměstnávají třeba našeho souseda.

6

3) Pečivo nezdravé?
Vyhýbejte se smaženému jídlu, vyhýbejte se sladkému jídlu, vyhýbejte se lepku… Ve skutečnosti tkví problém v něčem jiném. V něčem, o čem nechceme slyšet. Jídlo není parťák nebo prostředník. O jeho konzumaci bychom měli přemýšlet. Jíst kvalitní pečivo, to bílé raději ráno, doplnit ho šunkou s vysokým procentem masa a chuť na sladké uhasit třeba celozrnnou bábovkou s třtinovým cukrem, která poslouží i jako vydatná svačinka. Bonus na konec: Víte o tom, že děti do deseti let by měly jíst především démonizované bílé pečivo? Jejich tělo si s velkým množstvím vlákniny neumí poradit, a proto se doporučuje celozrnné produkty zařazovat do jejich jídelníčku postupně.

4

4) Naši lidé, naše firma
Už starý Ogilvy kdysi prohlásil, že pokud chcete rychle zhodnotit přístup firmy k zaměstnancům, musíte navštívit a zhodnotit toalety. V posledních letech řada firem pochopila, že spokojený zaměstnanec je loajálnější a lepší zaměstnanec. Je radost vidět, že nejde jen o společnosti saturující potřeby vyššího managementu, ale že pro Kabáty je důležitá každá ruka. Mít rád svůj tým, sdílet s ním dobře udělanou práci i stres. Potom cítíte, že lidi za vaši značku dýchají.

5

5) Kvalita má svojí cenu
Pečivo z celozrnné mouky, třtinového cukru, másla, nebo s použitím stévie. Ovoce na koláči si neplést s naředěnou marmeládou, ořechová náplň ze skutečných ořechů, ne ochucených ovesných vloček. Ochutnávka přísad na stánku Pekárny Kabát otevře zákazníkovi oči. Mistrovi chuti nezbývá než zarmouceně konstatovat, že se jí dostane jen hrstce těch, co běžně konzumují pečivo s rostlinnými tuky a falešnými povidly z jablek. A mimochodem, víte, kolik tvarohu by měl obsahovat tvarohový koláček? A kolik může obsahovat náhražek? (viz konec článku)

7

6) Skutečné řemeslo, ne rozpékání
Rozpékané pečivo se zmrazí na teplotu -35 stupňů Celsia, tak vydrží i několik týdnů a na prodejně se jen pár minut rozpéká. Rozpečené pečivo rychleji ztvrdne, a proto do něj výrobci přidávají řadu emulgátorů (nebo tuk, ale to už zase dražší varianta, takže…). Rozpékané produkty vydrží v křupavé konzistenci maximálně hodiny. A nutno dodat, že tento způsob výroby pekárenských výrobků uplatňují už i některé pekárny. Proto je vyložená rozkoš, vyzkoušet si od píky ručně uválet a uplést čerstvou mandlovou pletýnku. Těsto se zadělává několikrát denně, pečivo vydrží déle dobré a ta chuť…

9

7) Pod dohledem od začátku do konce
Podle Richarda Kabáta je těsto živel. To na něm stojí výsledek, ono se má tendenci chovat jinak v různé roční době nebo teplotě. Pekař musí takovému těstu rozumět a dát mu to, co potřebuje. Může vybrat mouku (a každý pekař musí mít svého mlynáře), ale pak už mu nezbývá nic, než čekat na nakynutí (bez stabilizátorů, které používají velkopekárny). Chci věřit příběhu o poctivých produktech, které mají duši.

8

8) Kam na dobré pečivo
Je to dobrá otázka. Bydlí hned vedle té “Kam pro dobrý dort?” a “Kde se dobře navečeřím?”. Protože dobré pečivo podle oka nerozeznáte. Vyzkoušejte, kde pro vás pečou to nejlepší a držte se jich.

3

9) S úsměvem
Věděli jste, že při úsměvu zapojujeme 17 svalů a při zamračení 43? Mračí se na mě šéf, když jsme pod tlakem uzávěrky. Mračí se na mě moje máma, když cítí cigaretový kouř. Mračí se na mě kamarádka, když po třetí dorazím pozdě na schůzku s neprůstřelnou výmluvou. Když si jdu dopřát něco dobrého, tak si s tou dobrotou chci vychutnat i kontakt s člověkem, který i ten malý kousek pečiva dal z ruky s úsměvem.

10

10) Abychom měli co předat
Podle Richarda Kabáta musí pečivo mít takovou kvalitu, aby ho bez starostí mohl dát k snídani svým dětem. A to je standard kvality, se kterým se člověk rád ztotožní.
Děti si na stánku pekárny vyzkouší práci s těstem, malují si, zdravě mlsají a dostanou svou kartičku malého pekaře. Nasávají tu atmosféru poctivého řemesla a vy cítíte, že TADY JE TO JEŠTĚ V POŘÁDKU.

11

*Žádné normy na obsah náplně v konkrétních pekárenských výrobcích neexistují. Tedy ani na podíl náhražek v nich.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 4 - Pekárna Kabát: Tady je to ještě v pořádku

  • Radule napsal:

    Mám z tohoto článku velkou radost, protože potvrzuje moje přesvědčení, že má smysl si připlatit za kvalitní pečivo. A že pečivo Kabátů takovým je! Doporučuji!

  • Lukáš napsal:

    Tak o pekárně kabát jsem neslyšel a to bydlim v Praze. Dobře, no, tak já se budu trochu ohlížet…

    • admin napsal:

      Často v ní lidé nakupují, aniž by si uvědomili, že jde o Pekárnu Kabát. Jde o to po té referenci koukat…

  • Vložit komentář