FB

logo

Perníkový piškot našich babiček

26/04/2014

Perníkový piškot našich babiček
To, že jsem zatížená na vaření, pečení a hlavně jezení, po pár měsících provozu Mistra chuti už vnímá celé moje okolí. Ale Danny s Ivet daly tomuto food flirtování úplně nový rozměr. Darovaly mi knihu Vaříme zdravě, chutně a hospodárně z roku 1957 (3. vydání) a já se dneska u plotny mohu cítit jako Julie Powell, když vařila staré recepty od legendární kuchařky Julie Child. V knize byl založen návod k použití na mixér ETA z roku 1961. Je prostě víc než jasné, že tahle bichle má kuchařskou historii.

“Velký zájem naší nově se tvořící společnosti o dobrý zdravotní stav našeho lidu se projevuje i v péči o správnou stravu.” Tahle kniha je zhmotněná historie (a tak i voní!). Z kapitol: Pokyny k sestavování jídelního lístku, Jak a čím kořeníme pokrmy, nebo Jak hledáme v kuchařce. Všechno má více variant (levnější a honosnější popřípadě rychlejší a propracovanější), nechybí kapitola Ze zbytků (Pórková polévka s bramborovou kaší!) a autoři předpokládají, že jste v životě nedrželi v ruce vařečku.

Na rozdíl od většiny novodobých kuchařek obsahuje “všechno”. S jednou knihou vřele do svazku manželského! Přestože název upozorňuje na hospodárné zacházení, najdete tu recept na lanýžovou paštiku, marinovaného lososa, srnčí ragú, nadívaného holuba nebo omeletu s kaviárem. Navíc rozšiřuje obzory o termíny jako svítek, kvíčala, sekanina, kambala a hadí mord. Mám se hodně co učit.

Opravdová zábava může začít…

PERNÍKOVÝ PIŠKOT
400 g polohrubé mouky
500 g medu
125 g másla
3 vejce
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
citrónová kůra z jednoho plodu
vanilkový extrakt
50 g ořechů (dala jsem drcené mandle)
50 g rozinek (můžeme namočit předem v kapce rumu), nebo kandované ovoce
50 g plátků mandlí na posypání

V hrnci s dvojitým dnem rozehřejeme med, máslo a nakonec přidáte rozšlehané žloutky. Vše nalijete do mouky, ve které jste předem promísili sodu a koření. Těsto dobře umícháte a opatrně přidáte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech, pečeme na 160 stupňů asi 30 minut.

Tak, první zářez bychom měli.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Perníkový piškot našich babiček

  • aDel napsal:

    Super fotka. Jestli to není nějaké výrobní tajemství, jakou technikou fotíte?

    • admin napsal:

      Žádné tajemství v tom netkví, mám starý PEN E-PL2, pevná světla a amatérské zkušenosti s Photoshopem ;-)

  • Vložit komentář