FB

logo

Podzimní jablečný páj

27/10/2015

Jablečný páj

Americký ovocný páj je jednou z dalších západních pochoutek, které si právem získaly svou oblibu i u nás. Směs horkého ovoce v obalu okořeněném jemně štiplavou skořicí zaboduje jistě i u vás doma. Výhodou je, že takhle můžete zpracovat jakékoliv přebytečné ovoce, Majstr kromě jablek tentokrát přidal hrušky. Navíc si můžete pohrát i s formátem koláče – přikrýt ovocnou náplň úplně, nebo mřížkováním, připravit jeden velký koláč, nebo tucet malých ve formě na muffiny. A pak samozřejmě upravit obsah podle svých chutí…

PODZIMNÍ JABLEČNÝ PÁJ

Těsto:

350 g hladké mouky
120 g másla
80 g sádla
Sůl

Náplň:

1 kg různých druhů jablek (např. červená a zelená)
40 g cukru krystal
80 g plátků mandlí
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy

Společně utřeme mouku, máslo, sádlo a sůl, vytvoří se menší hrudky. Pak přidáme pár lžic vody a mícháme, dokud nevznikne těsto. Z toho uděláme kouli, přepůlíme ji o oba kousky zabalíme do pytlíku. Pak je dáme asi na hodinu chladit do ledničky.

Jednu polovičku těsta rozválíme na kolo silné asi 5 milimetrů. Vyložíme jím formu a tu dáme i s obsahem znovu chladit. Zatímco je těsto v ledničce, nakrájíme na plátky oloupaná a vyjádřená jablka. Promícháme je s cukrem, skořicí, citrónovou šťávou a plátky mandlí.

Připravenou směs dáme do formy s těstem a ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým koláč přikryjeme a do vrchní vrstvy těsta udělat jen několik dírek, aby při pečení vršek pod náporem horké páry nepraskl. Druhou variantou je z plátu nakrájet plátky a vytvořit na ovocné náplni mřížku. S těstem se nepracuje zrovna zlehka, nebávejte se do toho vložit rukama a ve formě jej dotvarovat podle svých představ.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů a strany koláče pospojujeme prsty tak, aby byl spodní i vrchní díl jeden kus s vlnkovaným okrajem. Pečeme necelou hodinku, dozlatova.

Koláč je dobrý i teplý, ale estetičtěji jej naservírujete už vychladnutý ;) A když s vínem, vyberte to, s jehož vůní a chutí se bude sladký pokrm snoubit. My jsme zapíjeli Pavlovskou Pálavou s jemně kořenitou vůní a tóny přezrálého exotického ovoce, medu a hroznů. Skvělý tandem.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář