FB

logo

Polévka neobvykle dýňová

14/10/2012

Když jsem domů přinesla největší dýni, jakou v obchodě měli, dostala jsem otázku, co se vlastně z dýně vaří (rozumějte “Co s tím zase budeš dělat?”). Opravdu ještě před pár lety dýně nebyla v nabídce supermarketů, a kdo si ji nevypěstoval, nebo nekoupil na trhu se sezónním sortimentem, mohl ji ochutnat maximálně v zážitkových restauracích v rámci podzimního menu. Dýně je také tradičním symbolem amerického svátku Halloween, co už ve filmech vedle vydlabaných svítilen už nevidíme, jsou chutné polévky, koláče, kompoty, zmrzliny či džem.

Dýně je zdrojem karotenu, vitamínu C a E, železa, sodíku, hořčíku či draslíku a navíc obsahuje velké množství vody (asi 85 %), což z ní dělá i dietní surovinu. V obchodě nejčastěji potkáte velkou oranžovou tykev, která se nazývá Dýně hokkaido. Jde o jednoletou rostlinu, jejíž plody mohou vážit až několik desítek kilogramů. Zkuste si jednu koupit, budete překvapení, kolik dobrot z ní zvládnete vytvořit. Já tu svou přinesla a hned druhý den si v práci viděla v časopise Jackie recept na dýňovou polévku (hotové znamení). Díky tomu mohu bezpečně prohlásit, že si na této polévce skutečně pochutnáte.

DÝŇOVÁ POLÉVKA
1 kg dýňové dužiny
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
200 ml smetany na šlehání
Špetka muškátového oříšku
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
Sůl, pepř

Po rozkrojení dýně vyberte semínka (nevyhazovat, použijeme později) a seřízněte kůru i vnitřní semenné blány. Dužinu nakrájejte na špalíčky, vložte do pekáčku, pokapejte olejem a pečte v troubě na 160◦, dokud nebudou okraje zlátnout (asi 30 minut). Mezitím si na másle osmažte do zesklovatění cibulku, přidejte na plátky nakrájený česnek a velmi krátce orestujte. Tento základ zalejte vývarem a přidejte bobkový list.

Opečenou dýni dejte do polévky a vařte, dokud nezměkne (konzistence hotových vařených brambor). Poté rozmixujte ještě za tepla tyčkovým mixérem, přilejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nechte krátce provařit. Polévku servírujte s opečenými kostičkami rohlíku a dýňovými semínky, můžete ozdobit lístkem bazalky.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Polévka neobvykle dýňová

  • Jiřina napsal:

    Mohu potvrdit, že je skvělá. Přidala jsem ještě kousek zázvoru a dochutila dvěma lžícemi balsamika. Jen dýni jsem nevážila, tak že kosistence mé polévky se blížila řidší kaši, ale nikdo si nestěžoval :-)

    • admin napsal:

      Zázvor je jasná zpráva! Pár kapek balsamica je dobrý nápad, zatočme s “nudným” octem a citronkou! Díky za tip.

  • Vložit komentář