FB

logo

Polévka z červené řepy

24/11/2013


Speciální trip do eko, bio, fair trade, gesund a vegetarianism představuje zeleninová polévka z červené řepy. Musíte to milovat, nebo nenávidět. Jestli nejste tou první variantou, tak se ani nepokoušejte to objevit. Polévka z červené řepy je projekt pro ty nejzavilejší zelené voliče.

Při vaření téhle polévky jsme měla pocit, že patřím mezi kuchyňské bohémy, kteří experimentují s nejlahodnějšími ingrediencemi. Všechno je tak jiné a přesto přirozené, tak jednoduché a přitom jsem si donekonečna hrála s každou surovinou. Jsem notorický milovník české hospodské klasiky, baví mě mastné, tučné a samozřejmě sladké jídlo. Ale na cestě za poznáním podstaty chutí člověk prostě musí čas od času udělat kompromis.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
5 hlaviček červené řepy
5 středních brambor
3 mrkve
3 kořeny petržele
1/2 celeru
1 avokádo
1 cibule
1/2 l mléka
kousek másla na základ
koření: nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, sůl, pepř, vegeta

Na másle osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku a přihoďte i očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu (řepu, brambory, mrkev, petržel, celer i vydlabané avokádo). Chvíli všechno restujte, až se kousky zeleniny lehce přichytnou, přidejte nové koření a bobkový list a celý základ podlejte vodou. Poté duste zeleninu do měkka. Jakmile vidličkou lehce projedete i celerem a řepou, sundejte hrnec z plotny a zeleninu rozmixujte ručním tyčkovým mixérem. Poté směs vraťte znovu na plotnu a podle potřeby nařeďte mlékem. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a vegetou. Já jsem na talíři dozdobila pár cákanci olivového oleje a šlehačkou.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Polévka z červené řepy

  • Irisa napsal:

    Moc dobrá! Zřejmě jediný recept, ve kterém polovička snese, že je řepa :)

  • Vložit komentář