FB

logo

Povyk tentokrát povidlový

13/10/2012

Známou jsem poprosila o pár jablíček ze zahrady, neboť na mě ze všech časopisů útočily nejrůznější jablečné buchtičky, koláče, dezerty… Milá Pavla to pochopila tak, že má přivézt všechno, co nikdo nechce a horko těžko jsme barel a velkou tašku ve dvou vynesly do třetího patra. Vzhledem ke své chamtivosti jsem potřebovala hodně rychle vyřešit pověstnou otázku Kam s ním? (a ani kousek nazmar).

Jablečná povidla nejsou běžně v nabídce supermarketů. Kdysi jsem koupila výborná na farmářských trzích ve Staré Boleslavi, ale dál jako by se mi tahle receptura vyhýbala. Přitom snad s ničím nejsou „Honzovy“ buchty lepší, než s jablečnými povidly… Bylo tedy jasno.

Celá patálie s jablečnými povidly mi znovu připomněla, že maminka má vždycky pravdu. Skutečně za každou radou „jak na to“ zopakovala, ať se raději vrhnu na zpracování povidel v troubě. Takže jsem první várku začala vařit. Z počátku jsem si téměř výskla radostí, jak je to „bezbolestné“. Leč s houstnoucí kaší v hrnci začala povidla cestovat po nejbližším okolí sporáku a než jsem jejich hustotu uznala jako al dente, navštívila i podlahu vedlejší koupelny. Klela jsem strašně a místo zpracování druhé várky si večer naordinovala úklid po boji.

Druhý den jsem zbylá, značně zoxidovaná jablka rovnou uvěznila ve skleněném pekáčku a výsledek byl víc než šokující. Proč mi NIKDO neřekl, že je to o TOLIK jednodušší? V hrnci si jablka sedla na dno, kvůli čemuž mám osudné nádobí ještě do dnes namočené ve dřezu. Naopak v pekáči (což bylo díky jeho průhledným stěnám možné pečlivě sledovat) plavala při hladině nadlehčená vroucí vodou… Škoda mluvit, díky této zkušenosti se mi už nebudou zdát noční můry o tom, jak drbu digestoř zubním kartáčkem.

Rozpis píšu na jedno kilo jablek, zvažte si je oloupaná a vyjádřená a suroviny násobte.

JABLEČNÁ POVIDLA

1 kg strouhaných jablek
80 dkg krupicového cukru
5 cl octa
1 citron
5 lžic rumu

Do nastrouhaných jablek přidejte cukr, ocet, šťávu z citronu a rum. Nechte odležet v ledničce, alespoň přes noc. Směs vložte do pekáče a podlijte vodou. Vložte do trouby (180◦) a pečte tak dlouho, dokud kaše nebude hustá, při projetí vařečkou za ní zůstane stopa. Vroucí povidla nalejte do sklenic, uzavřete víčkem a na pět minut otočte dnem vzhůru.

Doporučuji sklenice předem znovu umýt v teplé mýdlové vodě, aby se v povidlech nevytvořila plíseň.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář