FB

logo

Pravé ořechové Chilli con Carne

11/12/2012


Dříve nebo později mám v kuchyni tendenci být bez nápadu, nudná, jednotvárná. Jsou však pokrmy, které (ač si je člověk neuvaří dvakrát do měsíce) změnu chuťové palety jistí. Zajisté je to sladké (vafle…), mastné (bramboráky neboli křapáče) nebo prostě něco speciálního. Mezi tyhle lahůdky určitě patří porce masa, fazolí a zeleniny s plátkem chleba. Aby bylo Chilli con Carne to pravé ořechové, chce to větší než malou dávkou chilli…

I tenhle recept patří do „rodinného dědictví“, tentokrát od bráchy, skvělého kuchaře, na jehož pokrmech si bohužel pochutnávají až v daleké Anglii. Ale k receptu. Pro začátek bych všem Chilli con Carne nadšencům doporučila se do toho pustit jaksi s předstihem, tedy alespoň den předem. Nebudou pak nuceni experimentovat s dušením fazolí v papiňáku jako někteří.

CHILLI CON CARNE
1 pytlík předvařených fazolí (500 g)

500 g hovězího zadního

1 lečo (poctivé, u mě spokojenost s Hamé)

1 cibule

1 hovězí bujon

Olej, cukr, kečup, oregano, chilli, sůl

Jak už bylo řečeno, den předem dejte koupat fazole do nesolené vody. V té je potom rovnou dejte vařit a stranou začněte připravovat zbytek. Na rozpáleném oleji stačí osmažit cibulku, přihoďte na větší kostky nakrájené hovězí a orestujte ze všech stran. Pak dejte dusit doměkka.

Když je maso hotové, přidejte k němu lečo a dochuťte kapkou kečupu, lžící, dvěma cukru a špetkou oregana. Pokud je lečo málo kyselé, můžete přidat lžíci octa, nebo láku z okurek. Směs může být trochu řidší, protože ji zahustí fazole, které můžete rovnou přidat. Nakonec přidejte alespoň půl malé lžičky chilli a lehce povařte. Podle chuti dosolte.

Jak už to bývá i se svíčkovou, nebo gulášem, proležené chilli chutná nejlépe. Nicméně… kdo by to vydržel. Ozdobte misku Chilli con Carne zeleninou (cibule, paprika, okurka) a zakrojte k téhle hutné kovbojské pochoutce pořádný krajíc chleba.

A těšte se na zítřek, protože na vás bude čekat dvakrát tak dobrá večeře.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Pravé ořechové Chilli con Carne

  • Lenka Střelenka napsal:

    Můžu jen doporučit, skvělá dřevorubecká pochoutka!

    • admin napsal:

      Dřevorubecká? Nechtěla bych pak v tom lese sbírat houby! I když je to skoro stejně volný prostor jako v prérii :-D

  • Vložit komentář