FB

logo

Pravý ukrajinský medovník

20/01/2013


Zaslechla jsem příběh o tom, jak se medovník dostal do Česka. Jedna ukrajinská rodina údajně zkoušela své štěstí na západě, avšak dlouhodobě se zde potýkala se stejnou finanční krizí, která se v ukrajinské domovině dala lépe snášet. Domluvili se, že se rozloučí se všemi, kdo jim u nás přirostl k srdci a vrátí se. Na rozlučkový oběd matka rodiny připravila tradiční ukrajinský medový dort, kteří místní ochutnali a věděli, že potenciál téhle laskominy se nemůže vrátit na Ukrajinu.

Zajímavý příběh má i můj recept na medovník. Moje tchýně odjakživa experimentovala v kuchyni, a když jsme si v rodině zamilovali medový dort (jehož kousek stál kolem třiceti korun), rozhodla se najít správný recept a upéct vlastní. Stejně jako mnoho a mnoho ostatních (kteří o hledání toho správného předpisu píšou na internetu) upekla skoro desítku různých verzí, které byly chuťově výtečné, ale nebyly skutečným medovníkem.

To se mělo změnit v den, kdy na její nemocniční oddělení přivezla sanitka zraněnou Ukrajinku. Ta znalá (pro mou generaci nepochopitelných) místních poměrů, kdy se lékařské ošetření bez srnčího masa, belgických pralinek, nebo vstupenek na výstavu těžko obejde, slíbila sestřičkám, že jim nadiktuje recept na medovník tak, jak jej v její rodině pečou po celé generace. Prý se v naší zemi také stává oblíbeným…

Když koupíte kousek originálního medovníku (Cake Factory) a vedle něj dáte výřez z tohoto dortu, pozorujete následující rozdíly: Originál je více pevný, suchý a méně sladký. Co naplat. Tuhle „mazlavější“ měkoučkou verzi mám o kapku raději.

UKRAJINSKÝ MEDOVNÍK

Těsto:
200 g másla
2lžíce medu
4 vejce
300 g cukru krystal
2 lžičky sody
800 g hladké mouky

Krém:
750 ml mléka
4 vejce
400 g cukru krystal
4 lžíce hladké mouky
200 g másla
1 zahuštěné slazené mléko Salko

Poslední ingrediencí je špetka trpělivosti ;-)

Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Máslo a med zahřejeme na mírném ohni (teplota „na ret“). Vejce, cukr a sodu vyšleháme do hladkého krému a přidáme do rozpuštěného másla. Poté si v pánvi s vysokým okrajem (používám wok) orestujeme hladkou mouku (aby byla teplá) a smícháme dohromady s před tím připraveným máslovým krémem.

Ještě teplé těsto obalíme v mouce a vyválíme 5 plátů, které po jednom pečeme v předehřáté troubě (180 stupňů). Pečení je velmi rychlé, pozor na to. Pokud raději než „plný plech“ budete mít kulatý dort, vyválejte si 10 plátů velikosti dortové formy. Recept potom vystačí na dva kulaté medovníky. Vždycky zbyde kousek těsta, ten upečeme v libovolném tvaru také, bude sloužit na posyp.

Upečené pláty necháme chladnout a vrhneme se na přípravu krému. 700 ml mléka dáme vařit (ideálně v hrnci s dvojitým dnem, aby se krém nepřichytnul, protože pak je zralý na jump to wc) a vedle smícháme vejce, cukr, hladkou mouku a zbytek mléka (tedy asi 50 ml). To přidáme do horkého mléka a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše. Do té po vychladnutí (opravdu nepředbíhejte!) zašleháme máslo a celé Salko.

Vychlazený krém namažeme na upečené pláty korpusu a horní necháme suchý, zbytek krému nechte v chladu. Tenhle medovník ve fázi 2 zabalíme do igelitu a necháme minimálně jeden den uležet v ledničce (igelit je nutností, bez uležení je dort nekompaktní a těsto fakt suché).

Výsledná úprava už je rychlá. Nejdříve rozdrobíme zbytek upečeného těsta (do pytlíku s ním, přikrýt utěrkou a paličkou ho pořádně namasírovat) na posypovou moučku. Poté namažeme krémem boky dortu, chytneme jej za spodek a vršek (proto nebyl z vrchu namazaný) a obtiskneme v posypu tak, aby byly namazané části zcela skryté. Nakonec namažeme i vršek dortu a zasypeme zbytkem moučky. Tuhle fázi nechte až těsně před podávání dortu, protože moučka později zvlhne a už to nevypadá tak čerstvě.

A teď samozřejmě medovník servírujte a při každém uchváceném výkřiku se tvařte, jako by takové pečení u vás bylo na denním pořádku.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář