FB

logo

Rodinná zlatá bábovka

17/11/2013


Tenhle recept je know-how pro jednu z mála “suchých” buchet, se kterou doma slavím úspěchy. Buď to klouže do bříška (rozumějte štrúdl, povidlové buchny, nebo ideálně tiramisu), nebo to je suchý. Nic mezi tím. Až na jednu z výjimek potvrzujících pravidlo, máminu mramorovou bábovku. Je to dokonce i buchta, se kterou reprezentuju u přítele v práci, a opravdu není drsnějších kritiků, než v ženském kolektivu. BTW: Na obrázku vidíte, jak to dopadne, když odeberete málo těsta na kakaovou část.

Bábovka je skvělým příkladem toho, jak je někdy složité udělat dobře ty nejjednodušší věci. Jen Google pod heslem “recept bábovka” vyplivne 389 tisíc výsledků. Není to podnět na uspořádání bábovkového maratonu? „Milý deníčku, dnešní, tři sta osmdesátá sedmá bábovka obsahovala semínka Vanilky Tahiti, a protože se mi podařilo sehnat jen odrůdu Bourbon, píšu si k tomuto receptu velký puntíček a jednoduše jej musím pokořit jindy.“

Abych nevypadala jako kuchařka s fixní bábovkou ideou, k tomu našemu oblíbenému přidávám i recept na banánovou, která získala titul “Bábovka konečně jinak a skvěle”.

MRAMOROVÁ BÁBOVKA Z TŘENÉHO TĚSTA
500 g polohrubé mouky

200 g moučkového cukru

200 g másla (žádná Hera, prosím pěkně)

5 vajec

3 lžíce majonézy

5 lžic mléka

1 kypřící prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Citronová kůra

4 lžíce kakaa na vaření

Z másla a cukru (moučkový i vanilkový) ručním šlehačem připravíme jemný krém, do kterého po jednom přimícháme žloutky a nakonec nastrouhanou kůru z jednoho citronu, mléko a majonézu. Z bílků uděláme sníh (záměrně nepíšu tuhý sníh, protože je to kuchařské jazykové klišé – jaký jiný než tuhý?!) a do vedle odvážené mouky zamícháme kypřící prášek. Do připravené směsi přidáme půlku mouky, půlku sněhu, druhou půlku mouky a druhou půlku sněhu.

Dvě třetiny těsta nalejeme do formy (buď silikonová, nebo samozřejmě vymazaná), do zbylé třetinky zamícháme kakao a přilejeme navrch. Vařečkou po obvodu formy pícháme až na dno formy, aby se kakaové těsto žíhaně promísilo s vanilkovou částí. Poté už pečeme (na 160 stupňů) cirka 45 minut. Stav testujeme špejlí.

BANÁNOVÁ BÁBOVKA
80 g másla
250 g polohrubé mouky
110 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
3 vejce
2 banány
150 ml mléka
1 lžíce citronové šťávy

Změklý tuk utřeme s vanilkovým cukrem a větší částí krystalu. Postupně do směsi zatřeme žloutky. Oloupané banány rozmačkáme vidličkou a spolu s mlékem a citronovou šťávou přidáme k máslovému základu. Z bílků ušleháme sníh, do něj přidáme zbylý cukr a s moukou, ve které je rozmíchaný kypřící prášek, vmícháme do těsta. Pečeme asi 40 minut na sto sedmdesát stupňů.

Banánová bábovka je asi o půlku menší, jestli chcete mít plnou formu, přidejte 50 % všech surovin.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Rodinná zlatá bábovka

  • Lentilka napsal:

    Zkoušela jsem banánovou a hlásím velké úspěchy! :-D

  • Vložit komentář