FB

logo

Festivalová strava vs. Rybízový koláč

19/07/2015

Rybízový koláčPo návratu z Colours of Ostrava se vystříhám hodnocení programu (a co když to Björk nebyla?), produkce (ten pocit, když o vašem životě rozhoduje vrátná z kempu) i celkového dojmu (dodám po vystřízlivění). Zmíním jen festivalovou krmi. Ve zkratce velkotovární menu ve znamení “kde se dá ještě ušetřit” s několika světlými, ale obdobně předraženými výjimkami…

V praxi – langoš s na středu asi milimetrovou vrstvou (ale jak byl giga velkej), lacinou česnekovou pastou a kečupem, který viděl byť jen rajský protlak leda v minulém životě. Versus – šťavnatý burger ve stylové krabičce (ne mekáč, vážně epesní image) s ceníkem ze Staroměstského náměstí.

Film o festivalovém zážitku s bezlepkovou dietářkou by se jmenoval “Najít menší zlo” nebo “Dám si ještě jeden hermelín bez chleba”.

Vzpomeňme na všechny ty pikniky, cokoliv food festivaly i hranolkování. A co ty grunty, zlaté české, poctivé, bio a tradiční? Proč se na takové akci prostě nemůže zjevit stánek nějaké šikulky, která vždycky prodává domácí domácí bublaninu a mrkvový dort? Dost bylo Babišovy Agrofert (nově i Fresh) stage obalené Penamem, Kostelkama a Prima zmrzkou. Já prostě chci něco dobrého zbaštit i na jiné, než food akci!

Třebas… rybízový koláček.

RYBÍZOVÝ KOLÁČ

400 g rybízu (rebarbory, meruněk, borůvek…)

250 g másla

200 g moučkového cukru

200 g polohrubé mouky

50 g bramborového škrobu (Solamyl)

60 ml mléka

1 kypřící prášek

1 vanilkový cukr

4 vejce

Špetka soli

Ze změklého másla, vanilkového i moučkového cukru a celých vajec v pokojové teplotě ušleháme ručním mixérem hladký krém. Vedle prosejeme mouku (bez keců, nehledáte obilný odpad, ale vylučujete hrudky, které v těstu prostě udělají neplechu), škrob, sůl a prášek do pečiva. Všechny sypké ingredience společně smícháme a po částech je za stálého hnětení přidáváme do vaječného základu. Pokud je těsto moc husté, přiléváme mléko (max. těch o něco málo víc, než půl deci).

Poté těsto vylejeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Na povrch klademe ovoce (už jsem zkoušela i variantu půl těsta, ovoce, půl těsta, ale takhle to prostě vypadá veseleji). Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 35 minut. Pokud nenaplníte plech, ale pekáček, počítejte s asi o patnáct minut delším pečením. A klasika – zkoušejte na špejličku, vyndat a už teplé s hrníčkem studeného mléka baštit.

PS: Ten pejsek tam fakt není dokreslený, to je vysypané z cukru ;)

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář