FB

logo

S chutí květin

03/10/2012

Při publikování jednoho receptu jsem narazila na nepsané pravidlo food časopisů, totiž že k aranžmá jídla nepatří květiny. Trváte na tom? Dejte je do vedle stojící vázy. Po prolistování několika čísel britských GoodFood a FOOD jsem musela konstatovat, že v tomto směru nijak nepokulháváme za světovými trendy. Fotografii s ilustrativní gerberou se mi podařilo s atlasem rostlin v ruce „udat“, a o to víc se chtěla podívat o co kuchyňský design i milovníci exotických chutí přichází.

Nemá smysl se zastavovat u bylin, které svou vůní a aromatem ve světě jídla již prosluly (jako Rozmarýn lékařský nebo Levandule lékařská). Naopak mezi méně používané patří Maceška viola či Pampeliška lékařská, které se přidávají třeba do zeleninových salátů, polévek, nebo likérů. Samozřejmě lze do jedlé rodiny shrnout (a nebát se jejich užití v kuchyni) všechny rostliny s přídomkem „lékařská/ý“, tedy Měsíček lékařský, Mydlice lékařská, Meduňka lékařská, Brutnák lékařský nebo Jeřabina lékařská. Jedovatých variant se nedočkáte ani u zemědělských rostlin, které známe z každodenního života jako chmel, hrách, chřest.

Co ale může dál překvapivě nejen zdobit, ale i chutnat? Aksamitník rozkladitý s jemně pomerančovou chutí, Barborka obecná s osvěžujícími zelnými listy, nebo čajovým milovníkům známý Ibišek jedlý, ze kterého se sklízí mladé plody, sušená semena se dají pražit a gurmánskou pochutinou je i olej lisovaný z ibišku. Pochutnat si můžete i na Prvosence jarní, Karafiátu nebo Aksamitníku vzpřímenému.

Kromě těch lze jako ozdobu použít řadu rostlin nevhodných k přímé konzumaci. Například Blatouch bahenní, který je v naší společnosti považován za prudce jedovatý (a děti si musely po jeho trhání umýt ruce), vyniká v léčitelství pro své močopudné a projímavé účinky a otrava jím hrozí jen při zvýšené konzumaci. Takže, proč ne?

SALÁT S KVĚTINAMI NA TISÍC ZPŮSOBŮ
V salátu s květy sladkých rostlin (sedmikrásky, pampelišky, macešky, akátu…) je dobrá kořenová, košťálová nebo listová zelenina. Nebojte si tedy jako základ natrhat jakýkoliv salát či listy špenátu, přidat rukolu, nebo pár lístků bazalky, zastrouhat mrkví, ředkvičkami a přidat nakrájené, omyté květy. Tento základ stačí pokapat citronovou šťávou, popřípadě přidat trochu bílého jogurtu (alespoň 2,5 % tuku).

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář