FB

logo

Sezónní mánie: Rebarborový koláč

24/05/2015

Rebarborový koláč

Jako vesnický odrostenec jsem mávala svému městskému příteli před nosem rebarborou. “Co to je?” Byla to léčka. “Lopuch, ne?” Následovala série provokací typu “jakou barvu má kráva” a “jak vypadá valník”. Dodneška je to moje oblíbená opilecká historka o vesnické holce a posraném Pražákovi (jak říkávala moje babička, mimochodem narozená u Apolináře). Já jsem teď ale taky posranej Pražák a s boomem sezónních specialit, nemohu říct: Sice si rebarboru neuříznou na zahradě, ale znají její kouzlo dobře…

Stejně jako z kyselého rybízu, je i zelená rebarborová marmeláda nejlepší plnidlo do lineckého cukroví. O té ale až příště, neboť jsem kamarádce ukradla jen pár revení, a ty padly na koláč. Takže…

REBARBOROVÝ KOLÁČ

350 g polohrubé mouky

150 g cukru krystal

400 ml polotučného jogurtu

3 vejce

1,5 dcl slunečnicového oleje

1 PRášekDOPEČení

5 silných natí rebarbory

Drobenka: (100 g hrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 70 g másla)

Smícháme jogurt, vajíčka a olej. Do proseté mouky zamícháme kypřící prášek a přidáme ji do tekuté směsi. Vymazaný plech zalijeme těstem a poklademe oloupanou a na plátky nakrájenou rebarborou. Zasypeme drobenkou a dáme péct na 160 stupňů, asi 20 minut. Poté přidáme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších zhruba 15 minut. Má to být prostě navyzkoušení špejlí suchá, zlatavě opálená dobrota.

Nezbývá než doporučit: Když mezi tím ještě vaříte buřtguláš na pivu, nenechte plech s hotovým koláčem na nevychladnuté plotně, jako Majstr. Hlavu by si utrhl, když mu to došlo :-D

PS: Mami, promiň, jak to funguje s bezlepkovou moukou netuším…

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Sezónní mánie: Rebarborový koláč

  • Lena napsal:

    Opravdu jednoduchý a výtečný, recept na kynutý kolás s rebarborou vyhazuju.

  • admin napsal:

    Kynutý má u nás taky svoje místo, ale ne včera a ne dnes. Sladkost volby ;)

  • Vložit komentář