FB

logo

Skvostné lasagne

20/01/2014


Tyhle lasagne nám servírovala Bára, ke které na návštěvu vedl náročný let, cesta vlakem, metrem a pěší štreka. V ten večer jsem myslela, že mi tolik chutnají, protože jsem unavená a vyhladovělá. Nebyla to ale pravda, protože jsou lahodné i o víkendu, v klidu a v teple domova. S vyžádáním receptu jsem si na sebe ušila bič. Ne, že by byl tak náročný, ale poněkud zdlouhavý a musela jsem jej dobrovolně-povinně zařadit do domácího pravidelného jídelníčku.

Na domácí těstoviny se vrhneme příště. Tentokrát si kupte krabici hotových plátů na lasagne, protože práce vás čeká ještě dost…

LASAGNE
1 balení těstovin na lasagne
500 g mletého masa (mix)
350 g kořenové zeleniny (hlavně mrkev, ale i petržel a celer)
5 stroužků česneku
2 cibule
1 malý rajský protlak
1/2 l mléka
instantní jíšku (klasici 100 g másla a 100 g hl. mouky)
pár lžic kečupu
bloček tvrdého sýra (cca 350 g)
olej do základu
grilovací koření
muškátový oříšek
provensálské koření
špetka soli, cukru
koření dle chuti, já přidávám tuniské 4 spices

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a opečeme mleté maso s grilovacím kořením a špetkou soli. Maso ze všech stran osmahneme a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, promícháme a pod pokličkou dusíme do měkka. Poté přidáme provensálské koření a na plátky nakrájený česnek, rajský protlak a dle chuti cukr (záleží na kyselosti protlaku). Výrazných chutí (koření) v lasagních není nikdy dost.

Dále si připravíme bešamel: do horkého mléka (hrnec s dvojitým dnem po desáté) přisypeme jíšku, hustota by měla odpovídat hutné omáčce. Do této směsi ještě přidáme trošku muškátového oříšku.

Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu bešamelu a na něj vyskládáme v jedné vrstvě těstoviny. Na ty opět dáme vrstvu bešamelu a poté konečně boloňskou masovou směs, kterou zastrouháme tvrdým sýrem. Navrch přidáme bešamel, na něj těstoviny, bešamel, masovou směs, sýr… a pořád dokola, dokud nevyčerpáme suroviny (a dokud je místo). Na poslední vrstvě těstovin musí být opět bešamelová omáčka a sýr (jinak řečeno – těstoviny musí být vždy v oboustranné bešamelové lázni).

Lasagne pečte v troubě při 180 stupních asi 40 minut, já na dalších 10 minut snižuji teplotu na 150 stupňů, ale dbejte na vlastní zkušenost s troubou… Lasagne stačí lehce propíchnout nožem, nebo vidličkou, když to jde zlehka, jste hotoví :-) Čerstvě upečené lasagne dostanete na talíř esteticky jen velmi těžko, za studena lze ukrojit pěknou kostku.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Skvostné lasagne

  • Fany napsal:

    “Skvostné” je opravdu správný příměr. Jsou opravdu výtečné! Díky za recept!

  • Vložit komentář